Co se miminko naučí během prvního roku

Vytvořeno 13.03.2023
Každé dítě je jiné a jeho vývoj nemusí přesně odpovídat tomuto schématu. Zejména v posledních měsících před dosažením jednoho roku se rozdíly mezi jednotlivými dětmi mohou velmi prohlubovat. Každé je jedinečné a nebojte se, vše se dříve či později naučí. Nebuďte na své dítě nároční a radostně jeho vývoj pozorujte a pomáhejte mu v něm. V prvním roce života se naučí tolik věcí, překoná tolik překážek, z ležícího miminka se stane malým chodícím človíčkem a to si zasluhuje náš velký obdiv :-)

 

Jeden měsíc

Miminko leží na zádech, končetiny má pokrčené a přitažené k bříšku (jak bylo v mámině bříšku), pohybuje rukama a nohama naprosto nekoordinovaně, ručičky má v pěst. Po otevření uchopí prst, jestliže se dotkneme dlaně (úchopový reflex). Otáčí se za světlem, na silné podněty reaguje trhnutím celého tělíčka. Ostře vidí na vzdálenost cca 20-25 cm. Cítí vůni mateřského mléka. Přibývá na váze asi 200-250g za týden (ale to je u každého miminka individuální). Dorozumívacím prostředkem je zatím jen pláč může znamenat hlad, bolavé bříško, mokrou plenku, touhu po maminčině náruči.... a na vás je, abyste se to naučila rozpoznat. :-) Mluvte na ně klidným tónem, to miminku dodává pocit bezpečí, je na váš hlas zvyklé ještě z bříška.

Dva měsíce

Na bříšku udrží zvednutou hlavu více než 5 sekund. Stále má úchopový reflex, dáte-li mu prst do dlaně, sevře vás. To samé funguje na nožičkách. Paleček na ručičce se uvolňuje z dlaně. Při zvukovém podnětu zpozorní, sleduje předměty, krátce dokáže navázat oční kontakt. Začíná se usmívat.

Tři měsíce

Leží na zádech s hlavou rovně. Na bříšku se dokáže opřít o celé předloktí, uvolní dlaň. Hlavu drží zvednutou, otáčí s ní a pozoruje. Komunikuje s okolím - dívá se z očí do očí, usmívá se, začíná broukat.

Čtyři měsíce

Pase koníčky. Začíná se převracet na bok. Na zádech zvedá nohy vysoko nad podložku. Prohlíží si ručičky, ohmatává je, hraje si s nimi. Udrží hračku, mává s ní, někdy se sní trefí i do pusy. Co má v ruce, putuje do pusinky a to bude platit ještě dlouho. Hlasitě se směje, má rádo společnost, otáčí se za zvukem.
Kompletní infromace o vývoji miminka od narození do předškolního věku najdete v článku - 
Vývoj miminka

Pět měsíců

Na bříšku se vzpírá o předloktí a o dlaně a rozhlíží se. Dělá tzv. letadlo - leží na bříšku, má zvednutou hlavu, ruce upaženy a mrská nohama. Převrací se na bok až na bříško. Ohmatává hračky a umí si je přendat z jedné ruky do druhé. Poznává jejich tvar, váhu, povrch, teplotu, vše pomocí rukou a pusinky. Odlišuje "své" lidi od cizích. Pozná laskavý nebo přísný odstín řeči a mimiky.

Šest měsíců

Přetáčí se oběma směry na bříško. Na zádech uchopí palec u nohy. Na břiše se vzepře o dlaně, ruce má natažené, hlava je vzpřímená. Cíleně sahá po věcech, které má před sebou. Vše je pro ně hračkou. Dovede věc uchopit, držet jí, ale také pustit (ale ještě velmi neobratně). V každé ruce udrží jednu věc, umí držet jednu věc oběma rukama, zkoumá ji. Žvatlá slabiky.

Sedm měsíců

Na zádech si hraje s nožičkami, někdy putují palečky do pusinky. Na bříšku se pokouší plazit. Při posazení se v sedu udrží. Bere věci do rukou, přendává je z ruky do ruky, vše zkoumá i ústy. Začíná zdvojovat slabiky. Objevuje se u něj úzkost z opuštění. Když se mu ztratí z dohledu maminka (nebo tatínek, babička...), hlasitě protestuje. Chce mít i při hře u sebe někoho svého.

Osm měsíců

Některé děti se již samy posadí. Leze po čtyřech nebo se plazí po bříšku, některé děti mohou i couvat. Zkoumá hračky rukama i ústy. Zajímají ho drobné předměty, pokouší se je sebrat mezi palec a ukazováček tzv. nůžkovým úchopem, dlaň leží na podložce a paleček a ukazováček se k sobě svírají jako nůžky. Objevuje se dětské žvatlání, chrlí ze sebe shluky slabik, které ale ještě nemají žádný smysl. Pouze si trénuje, co dovede. Napodobuje zvuky a gesta. Začíná mít v tomto období strach z cizích lidí, výrazně odlišuje známé od neznámého.

 

Devět měsíců

Samo se posadí. Leze po čtyřech. Zkoumá prostor - vytahuje věci ze zásuvek, zahazuje hračky.... Učí se od dospělých, opakuje po nich. Učí se první dětské hříčky jako paci, paci, jak jsi veliký? atd. Dopřejte mu to, ale všeho s mírou. Nenuťte jej předvádět své dovednosti před příbuzenstvem. Učí se a předvádí rádo jen ve chvílích pohody, klidu a radostné atmosféry. Nemějte na své dítě příliš velké nároky!

Deset měsíců

Velmi rychle a obratně leze po čtyřech. S oporou se staví, začíná přešlapovat či dělat úkroky podél nábytku. Přendává věci, rádo dává něco do něčeho (např. kostičky do kyblíčku). Rozumí jednoduchým pokynům. Dělá paci, paci, jak jsi veliký, rádo hraje na schovávanou a na honičku.

Jedenáct měsíců

S oporou stojí na celé plosce nohy. Začíná chodit s držením za jednu ruku. Drobné předměty uchopuje tzv. klíšťkovým úchopem mezi palec a ukazovák. Podá a ukáže několik předmětů. Zaslechneme první smysluplné slovo.

Dvanáct měsíců

Začíná dělat první samostatné krůčky. Stojí bez opory. Rádo podává věci, říkejte mu „dej" a ono nadšeně podá a očekává, že vy mu věc brzy vrátíte zpět. Reaguje na své jméno. Nahlas bez přestání breptá. Rádo hraje na schovávanou, dělejte na ně kuk, baf.... Používá dvě smysluplná slova. Ukazuje cit ke známým lidem. Mává na rozloučenou. Dává dřevěnék kostky do krabičky a zase je z ní vyndává.

 

 

miminko
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky