Epidural – může zajistit bezbolestný porod a je jeho užití bezpečné?

Vytvořeno 08.03.2023
Porod je pro každou ženu nezapomenutelným okamžikem – poprvé totiž spatří své dítě, které přivedla na svět. Stejně jako na porod budoucí maminka těší, má také obavy. A ty souvisejí právě s velkými bolestmi. Dnes již porodnictví velice bezpečné a moderní odvětví lékařství a rodičky mají určité možnosti úlevy. Epidural, jinými výrazy také epidurál či epidurální analgezie, je velmi oblíbený prostředek pro tlumení porodních bolestí. Je ale bezpečné jej v každém případě vyžadovat a nechat si jej aplikovat? Jaké jsou výhody a nevýhody epidurální anestezie?

 

Co je to epidurální anestezie?

Jedná se o metodu zmírnění porodních bolestí. Znecitlivující látka (anestetikum) se aplikuje rodičce do epidurálního prostoru přímo v průběhu porodu. Je však důležité, aby se látka vpíchla včas, tedy ještě před nástupem největších porodních bolestí. Epidurál podává anesteziolog tehdy, kdy určí porodník. Lékař oblast vpichu nejdříve vydezinfikuje a znecitliví. Poté vpíchne epidurální jehlu do epidurálního prostoru a přes epidurální katetr s bakteriálním filtrem se aplikují anestetika.

 

Průběh porodu

Porod lze rozdělit na jednotlivé porodní doby. Během první doby porodní dochází k otevírání porodních cest a jejich přípravě pro průchod dítěte ven z matčiny dělohy. Zpravidla se jedná o nejdelší fázi, která může u prvorodiček trvat klidně až 12 a více hodin. Obvyklá doba je však kolem 5 až 7 hodin a u žen, které už rodí po několikáté se tato doba zkracuje až na 3 hodiny.
Během první porodní doby je nejvhodnější chvíle k aplikaci epidurální anestezie. Porodník vám ho pravděpodobně sám nabídne pouze tehdy, pokud trpíte nějakým onemocněním, které by mohlo vyvolat komplikace při porodu. Sama rodička si jej však může při příjmu na porodní sál vyžádat. V tom případě se platí za epidural cena dle aktuálního ceníku dané porodnice.

Během 
druhé doby porodní dochází k pravidelným kontrakcím, které se opakují po 2 až 3 minutách. Při porodu s epiduralem jsou kontrakce dělohy vnímány jako tlumenější a bolest tudíž není tak intenzivní. V této chvíli porodník kontroluje, zda dítě správně sestupuje z porodních cest, a zda je děložní hrdlo dostatečně otevřené. Pokud ano, přistupuje se již k samotnému tlačení.
K urychlení porodu přispívá také prasknutí plodových obalů a vyloučení plodové vody. Pokud se tak nestalo fyziologicky, může porodní personál přistoupit k jejich umělému propíchnutí. To je prakticky bezbolestné a v konečném výsledku vám spíše uleví. Lékař zhodnotí, zda miminko projde pánevním vchodem bez komplikací, nebo bude lepší provést 
nástřih hráze. Druhá doba porodní trvá 15 až 45 minut a končí porodem miminka.
Následuje 
3. a 4. porodní doba – vyloučení placenty a plodových obalů. V této chvíli jsou již všechny porodní bolesti pryč, proto se jim přezdívá také „doby odpočinkové“. Během nich se začíná děloha pomalu stahovat zpět do původní velikosti a tělo vylučuje všechny zbytky po porodu ven ve formě očistek.

 

Porodní bolesti

Bolest při porodu je naprosto normální fyziologický jev, proto není třeba se obávat. Tělo ženy je připraveno je zvládnout i bez léků a anestezie. Porod obvykle ohlašují nepatrné bolesti v podbřišku, které asi každá žena zná z období menstruace. Liší se však tím, že se vždy dostaví pouze na krátkou chvíli, a pak zase zmizí. Tyto bolesti dělohy se s postupem času zintenzivní a začnou být pravidelné.
Když se kontrakce dělohy dostavují v pravidelných intervalech po 5 minutách, je vhodné se bezodkladně přemístit do porodnice. Procházející hlavička děťátka může skřípnout matčiny nervy v oblasti bederní páteře, což způsobuje pro rodičku opravdu nepříjemný problém – křížové bolesti při porodu. Ty sice nejsou nijak nebezpečné, ovšem mohou být ještě intenzivnější než stahy dělohy.


Je bezbolestný porod možný?

Úplně bezbolestný porod bohužel neexistuje. I v případě podání epiduralu při porodu je vždycky důležité jej aplikovat tak, aby žena ještě v určité míře cítila kontrakce. V opačném případě by došlo k tomu, že rodička nebude s porodníkem spolupracovat, protože neucítí, kdy zatlačit. To může být pro nenarozené dítě velice nebezpečné, protože hrozí, že se „zasekne“ v porodních cestách a matka ho nebude vlivem nedostatečné citlivosti v oblasti pánve schopna vytlačit ven. Proto jsou bolesti vždy v určité míře vnímány a pro správný průběh porodu jsou nesmírně důležité.

Bolesti po porodu

Po porodu se matka může setkat s řadou dalších bolestí, které už však nejsou tak intenzivní, tentokrát jí ale brání v bezstarostné péči o miminko. Bolesti mohou být způsobeny šitím, natržením či nastřižením hráze, přiskřípnutím nervů, zavinováním dělohy a tak dále. Tomu všemu se nedá předem nijak vyhnout a maminka se přes tyto nepříjemnosti musí přenést a počkat, než odezní. Sestry na poporodním oddělení jí samozřejmě mohou poskytnout adekvátní anestetikum.
Objevit se mohou také bolesti spojené právě s aplikací epidurální analgezie. Bolesti zad po epiduralu nejsou bohužel žádnou výjimkou, ve většině případů však do několika dní odezní a už se neobjeví. Jsou ale rodičky, které uvádějí, že místo vpichu cítí i roky po porodu, což je spíše ojedinělé. Velmi zřídka se také stává, že se účinná látka dostane až k mozkomíšnímu moku. To má za následek silné bolesti hlavy. Epidurál však v žádném případě nijak neovlivní zdraví vašeho dítěte, v tomto směru není nutné se obávat.
Není tedy možné jednoznačně říct, zda epidural ano nebo ne. Každá mince má dvě strany, a to samé platí i o této metodě snížení bolesti při porodu. Obecně se však jedná o velmi bezpečný „zákrok“ a mamince může ulevit jak po fyzické, tak po psychické stránce.

 

 

epidural
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky