Jak uspat miminko?

Vytvořeno 30.03.2023
Je novorozeně vaším prvním dítětem a vy si nejste jisti, zda postupujete správně při uspávání? Chcete, aby vaše malé bylo spokojené i při usínání a aby se tato činnost obešla bez pláče a křiku? Stačí jen najít vhodné způsoby uspávání dětí a přizpůsobit rytmus. To samozřejmě nemusí fungovat hned od začátku, ale časem si i vaše malé zvykne na spánek a uspávání jako přirozenou součást života. K tomu přispěje, budete-li jako rodiče klidní a v pohodě. Pak bude spokojeně spát i vaše miminko. Jak byste tedy mohli začít a jaké způsoby lze při uspávání miminka používat? A na závěr se pak podívejme i na méně tradiční metody uspávání.

Nenechávejte miminko plakat o samotě

Dříve často doporučovaný způsob, jak uspat dítě, tak, že ho necháte v pokojíčku o samotě a pokud pláče, necháte ho uplakat do spánku, rozhodně není tou správnou metodou a už vůbec by neměl být volbou, jak uspat novorozence nebo jak uspat měsíční miminko.
Trpí při něm nejen dítě, ale také rodiče i širší okolí. Když dítě nechce spát, nabízejí se jiné možnosti pro klidný spánek miminek. Ty mají logiku a přispívají ke spokojenosti rodičů i uklidnění, když miminko nemůže usnout.

Chování jako způsob, jak uspat kojence

Pro uspávání miminek je důležitý intenzivní a nepřerušovaný kontakt mezi maminkou a miminkem. Pro vaše malé je důležitý podobně jako spaní nebo potrava. Kontakt přispívá také k psychickému vývoji. Je jedno, jestli uspáváte 14 denní miminko nebo tříměsíční miminko, v náruči maminky má děťátko pocit bezpečí a rozhodně nebude trpět nespavostí.

Není třeba obávat se, že malé bude rozmazlené. Jedná se o prostředek, jak uklidnit miminko, které bude cítit prostředí plné lásky a klidu. Osobou, která o miminko pečuje, nemusí být vždy jen maminka, důležité je, aby děťátko neleželo v postýlce o samotě, ale bylo součástí rodiny i širšího okolí. Spící miminko může být v náručí nebo v 
nosítku uvázaném na těle. Tak můžete omezit i večerní pláč miminka.
Houpejte ho, zpívejte mu, choďte s ním. Tělesný kontakt je nesmírně důležitý.

 

Režim dne podřiďte miminku

I když dospělý musí sledovat čas a dodržuje určité vžité doby, děťátka to mají jinak. Nejsou žádná jednotná pravidla pro to, jak má spát novorozenec, jde o zcela individuální záležitost. I miminko se musí denním a nočním rytmům naučit. Spát bude, až se mu opravdu bude chtít spát, stejně jako jí, když má hlad, a rozhlíží se, když je vzhůru.
Proto se neřiďte podle hodin, ty pro vaše miminko opravdu nejsou rozhodující. Pokud máte nutné činnosti a povinnosti, můžete miminko brát s sebou 
v šátku nebo v nosítku, spící miminko vás v práci brzdit nebude.

I když dítě nechce spát, bude ve vaší společnosti spokojené. A vy si odpočiňte v době, kdy děťátko spí, zvláště když novorozenec nechce spát v noci a dožaduje se vaší pozornosti a 
kojení v noci. A rozhodně v době neřešte počítač nebo mobilní telefon, usínání by pak dlouho trvalo i vám.

 

Pohoda večer napomáhá ke stálému biorytmu

Myslíte, že vaše miminko nevnímá večerní ruch, záření z televizních obrazovek, počítačů, mobilů a podobně? Omyl. Atmosféra večerní pohody je pro naučení se režimu rodiny rozhodující. Miminko brzy pozná, že večer je přípravou na spánek, umělé světlo a hluk způsobí, že bude usínat mnohem déle. Také rituály jsou důležité. A nezapomeňte i na vhodné kvalitní kojenecké oblečení do postýlky.

V čem má spát novorozenec? Oblečení na spaní musí být příjemné a pohodlné, ideálně 
bavlněný overal nebo pyžamko. Pohodlí, ticho a klid vám pomohou při pokusech, jak naučit miminko spát celou noc. Když nechce dítě spát v postýlce, pořiďte mu usínáček pro miminka. Hračky vhodné pro spaní využijete i později, když budete hledat způsoby, jak uspat roční dítě nebo jak uspat batole či jak naučit dítě usínat samo.

 

Když má dítě potíže s usínáním

Dítě nedokáže usínat na povel. A je jedno, zda se jedná o spánek novorozence nebo spánek ročního dítěte. Když vidíte, že je miminko unavené, přebalte ho a nakrmte, pochovejte a uložte vedle sebe. Počkejte pak, až usne. Pozor na únavu, najít metodu, jak uspat přetažené miminko, je mnohem těžší. Děťátko se postupně naučí usínat bez pláče nebo uhoupávání a samo. Není pak těžké navykat miminko i na další režimové věci, tedy jak uspat dítě bez kojení, jak naučit dítě spát v postýlce nebo jak naučit dítě spát samo v pokoji.



 

jak uspat miminko
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky