Kdy a jak začít s dětskými příkrmy?

Vytvořeno 09.03.2023
Už vaše miminko sílí a mateřské mléko mu už nestačí? Chcete miminku dát tu nejlepší stravu a zároveň se vyspat? Budete muset začít s prvními lžičkami příkrmů. Ale není to nic jednoduchého, vaše miminko musí objevit novou chuť a úplně něco jiného, než je mléko od maminky. Musí tu novou chuť objevit a učit se ji jíst. První příkrmy nebývají bez problémů, proto se obrňte pevnými nervy a trpělivostí. Buďte v klidu a nespěchejte. Jistě si kladete otázku, kdy začít s příkrmy, jak začít s příkrmy, kde vzít na příkrmy recepty? Buďte bez obav, vše potřebné najdete zde v článku, který vás provede příkrmy krok za krokem.

Kdy začít s příkrmy

První příkrmy krok za krokem – jako první určitě musíte řešit nejvhodnější čas, kdy začít zavádění příkrmů. Obecně platí, že pokud kojíte a pokud vám pediatr nedoporučí nic jiného, začínáme dětské příkrmy podávat od ukončeného 6. měsíce.  Pro 6měsíční miminko bylo do té doby vhodnější mateřské mléko.
Děti krmené 
umělou kojeneckou výživou mohou dostávat od 4 měsíce, samozřejmě až po jeho ukončení. Začátek je však individuální záležitostí, první příkrm může dostat bez obtíží dítě 4 měsíce, zatímco 5měsíční miminko může mít s příkrmem problémy. Na místě je porada s dětským lékařem. Většinou platí, že se máme řídit pozorováním, zda miminko není hladové, jak mu mléko chutná a jak v noci spí. A podle toho začněte podávat příkrmy pro kojence.

TIP: První příkrmy můžete miminku podávat z dětské jídelní soupravy, dítě bude motivované a bude chtít jídlo vyzkoušet.

 

První příkrmy pro miminka a pitný režim

Začínáte zavádět nové pokrmy, dozvěděli jste se, jak může vypadat tabulka příkrmů, ale mějte stále na paměti, že v okamžiku, kdy s příkrmy začínáte, musíte také sledovat pitný režim. Pro zdravý vývoj miminka a jeho růst je nesmírně důležitý dostatek tekutin. Ten navíc ovlivňuje i činnost střev. Děťátko ve věku od půl do jednoho roku by mělo přijmout jeden litr tekutin denně, mezi druhým a třetím rokem pak 1,3 až 1,5 litru tekutin. Po běžné kojenecké láhvi vyzkoušejte první učící dětský hrníček, kde můžete objem vypité tekutiny sledovat a zároveń se nemusí obávat, že se pití dítěti vylije. Vhodné je podávání vody, bylinných nebo ovocných čajů. Zažívání můžete o něco později podpořit příkrmy s probiotickými kulturami.

 

Jak začít s příkrmy

Pro začátek jsou nejvhodnější zeleninové příkrmy. Jak zavádět příkrmy? Začínat by se mělo jedním druhem zeleniny, nejlépe v čase oběda. Postupně můžete přidávat i další druhy zeleniny. 
Ovocné příkrmy začněte přidávat až v době, kdy vaše malé bude už bez problémů jíst zeleninu. Ovoce je samozřejmě sladší a 
zelenina by mu pak nemusela chutnat. Začněte s mrkvičkou nebo dýní, ty jsou sladší. Příkrm podávejte opatrně z dětského nádobí nejdříve jenom dětskou lžičkou a určitě s bryndáčkem, klidně na začátku stačí malému jen jedna či dvě lžičky, jen tak na ochutnání a seznámení. 

Nebuďte nervózní, pokud dítě bude příkrm ze začátku odmítat, a dejte mu čas. Musí se seznámit s novou chutí, není to jednoduché. Ale dočkáte se a přijde chvíle, kdy bude dítě jíst na oběd již celou zeleninovou skleničku. Ovšem pokud to přece jen déle nepůjde, můžete dítěti do příkrmu přidat trochu mléka. Jinak příkrm neochucujte ani nesolte. Můžete  s příkrmy i ještě chvíli počkat. Není důležité, zda budete podávat příkrmy od 6 měsíce, nebo zda si na nich bude pochutnávat až 7 měsíční miminko.

Když už děťátko začne tolerovat jeden druh zeleniny, můžete přidat i další druhy, postupně cca po měsíci můžete zkusit dvousložkový příkrm a pak po dalším měsíci přijde na řadu třetí složka, a to maso.

Už jste polední mléko nahradili plně příkrmem? Můžete nahradit další mléko třeba ovocným příkrmem, například svačinu. U ovocných příkrmů začínejte stejně pomalu jako se zeleninou. Zjistíte tak lépe případnou alergii. Časem je možné přidat i jogurt.

 

Dětské příkrmy - od kdy může dítě jogurt

Když se zamýšlíte nad tím, jak má vypadat jídelníček půlročního miminka, určitě si položíte otázku, od kdy jogurt přidat do seznamu pro miminko. 7 měsíců nebo 8. měsíc jsou časem, kdy je vhodné vyzkoušet přidání jogurtu. Kvalita je zde zásadní, vhodné jsou bílé jogurty, ideálně ty, které obsahují živou jogurtovou kulturu. Vyhněte se těm nízkotučným, smetanovým nebo přislazovaným. Pozor na dezerty, i když jsou pro tento věk doporučované, často bývají aromatizované, přislazované a mohou v nich být látky pro miminko nevhodné.
Vyberte raději 
mléčné produkty přírodního původu a důkladně si pročtěte jejich složení. Začínejte bílými jogurty, na ty ovocné bude ještě dost času. Pokud bílý jogurt miminku nechutná, protože je nakyslý, můžete zvolit jemnější jogurt řeckého typu nebo vystřídat více značek, některá z nich určitě bude vašemu děťátku chutnat.

 

Dělení příkrmů

Kdyby se na dětské příkrmy sestavovala tabulka, bylo by základní rozdělení na příkrmy zeleninové, ovocné, masové a na kaše. I kaše pro miminka je totiž součástí příkrmů. Někdo s nimi začíná a nahradí tak večerní mléko, jiný počká až po zavedení příkrmů. Dělíme je na mléčné a nemléčné. Nemléčné ocení maminky, které ještě kojí, mohou do nich přidat mateřské mléko a pro děti tak chuť kaše nebude tolik neznámá. Kaše podávejte večer před spaním nebo ráno. První kaše pro kojence by měly být lehké, začněte například rýžovou kaší, postupně pak zkuste klidně i jiné.

Zeleninové příkrmy

Vyzkoušejte nejdříve různé druhy zeleniny jako samostatné příkrmy. Pak postupně kombinujte, stačí 3 druhy osvědčené zeleniny v každém jídle. Tyto vyzkoušené druhy prostřídávejte, aby byly pokrmy dostatečně pestré. Dejte přednost čerstvé sezónní zelenině, výborná je zelenina domácí, ale vhodná je i mražená zelenina. V pozdějším věku můžete do jídelníčku zařadit také luštěniny a se zeleninou je kombinovat. Doporučená je červená čočka, která nezpůsobuje nadýmání.

Masové příkrmy

Podobně jako ovocné příkrmy je možno podávat i maso. Začíná se polévkovou lžící a postupně se přidává. Pro začátek je nejvhodnější králičí, kuřecí a telecí maso, pak libové hovězí, vepřová panenka a další. K masu lze přidat i žloutek, po půl roce i kousek bílku. Porce masa si lze zakonzervovat nebo zamrazit. I u ryb se začíná sladkovodními, pak mohou přijít na řadu mořské. Je vhodné zařazovat ryby 1x týdně. I zde je nutno posupovat pomalu a sledovat případné alergické reakce.

Další příkrmy

Jako další příkrm můžeme postupně zařazovat i vejce, například jako součást zeleninového nebo masového příkrmu. K později podávaným příkrmům patří i ty z obilovin, nejen kaše, ale i jiné přílohy nebo pečivo. Hodí se třeba speciální nesolené křupky z pohanky, kukuřice, jáhel a podobně. Rohlíky a housky nejsou vhodné pro vysoký obsah soli. K masovým nebo zeleninovým příkrmům je možno přidávat rýži nebo těstoviny, k ovocným sušenky nebo piškoty.

Jak příkrm připravit?

Pro začátek by příkrmy měly být kašovité, miminko bylo zvyklé pouze na tekutou stravu. Příkrm můžete ohřát, ale je třeba vždy zkontrolovat jeho teplotu. Lze zakoupit hotové pokrmy, ale mnohem zdravější je připravit si vlastní dětské příkrmy, recepty nejsou složité ani časově náročné. Velkým pomocníkem jsou ohřívače stravy. Vy pak nemusíte kontrolovat teplotu příkrmu. Když dítě ohřátý pokrm nesní, znovu už ho neohřívejte a nepodávejte.

Konzistence příkrmů by měla být jemná, do doby, než se dítě naučí polykat. Později už nemusí být jídlo rozmixované na kaši. Nechte tam droboučké kousky. Ušetříte si tak čas ve chvíli, kdy budete muset dítě naučit polykat větší kusy stravy. Když děti nejsou zvyklé, budou příkrm prskat a plivat. Postupně tak mixování omezujte. U kupovaných příkrmů se také kousky stravy zvětšují s věkovým určením dítěte.

Zavádění příkrmů se nemusíte obávat, rozhodně není složité, jak by se vám na první pohled mohlo zdát. Vypracujete si svůj systém a jak vy, tak spokojené děťátko se budete těšit na společně strávené chvíle.

 

 

dětské příkrmy
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky