Kojení - jak často a správně kojit?

Vytvořeno 15.03.2023
Čekáte narození miminka a rozhodla jste se, že své děťátko budete kojit, jak nejdéle to bude možné? Jde určitě o správnou volbu. Kojení není jen přirozeným způsobem přijímání první potravy, ale také dobou, kdy si maminka a miminko budují silný vztah. K tomu přispívá jak společně strávený čas, tak i těsný kontakt. Má-li být kojení chvílemi spokojenosti a klidu, musí probíhat správně a bez obtíží. Maminky se často ptají, kdy začít s přípravou ještě před porodem, jak podpořit kojení, jaká je nejlepší technika kojení, jak často kojit, jak dlouho kojit, kolik má vypít novorozenec a mají mnoho dalších otázek. Pomoci vám mohou následující rady a tipy.

 

Příprava na kojení ještě v těhotenství

Mateřské mléko je pro vaše miminko tou nejdokonalejší potravou. Aby ho vaše tělo dokázalo vyrábět v dostatečném množství a kvalitě, je nutné se na tento úkon připravovat a začít ještě před porodem. Již během těhotenství si zjistěte potřebné informace a posuzujte rozdílné názory.

Čím začít a na co jistě nezapomenout?

·        Zkontrolujte si bradavky. Jejich tvar je důležitý, plochá prsa nebo vpáčená bradavka by při kojení mohla způsobit problémy. Lékař nebo porodní asistentka vám jistě poradí a vy se dopředu můžete vybavit pomůckami, které vám pomohou, například prsními kloboučky na kojení nebo odsávačkami.

·        S předstihem si lze zamrazit některá kvalitní domácí jídla, což oceníte po porodu, kdy se může stát, že občas nebude čas na přípravu čerstvého jídla. Kojení po porodu může být namáhavější a náročnější na čas, přesto strava při kojení musí být pestrá a obsahovat dostatek živin a vitamínů. Zjistěte si, co nejíst při kojení a jakým potravinám se vyhnout. Zásady toho, jak jíst při kojení, můžete začít dodržovat již před porodem.

 

·        Promluvte si i s budoucím tatínkem o názorech na kojení, o tom, jak správně kojit a jaké nároky to bude mít na okolí. Rodinní příslušníci a dobří přátelé vám mohou pomoci s domácími pracemi nebo s nákupy, zvláště v čase ihned po porodu. Ženy z příbuzenstva vám navíc mohou poskytnout cenné rady nebo zajistit, abyste dostala užitečné dárky k narození miminka, jako je třeba kojící polštář nebo různé druhy lahviček.

 

Začněte s kojením ihned po porodu

Obecně se doporučuje přiložit dítě k prsu bez odkladů, ideálně do půl hodiny při porodu. Dítě je v tomto čase dokonale připraveno ke kojení, má velmi silný sací reflex. K budování vztahu mezi maminkou a děťátkem přispívá i vzájemný kontakt přímo na pokožce těla. Kojení čerstvého novorozence začíná nejdříve mlezivem, nikoli mlékem.
Mlezivo neboli kolostrum je hustá tekutina žluté barvy, která se tvoří během prvních dní po porodu. Je velice výživné, miminko jeho prostřednictvím získává velké množství protilátek.


Jak probíhá první přisátí

Při prvním kojení ihned po porodu většinou mamince i miminku pomáhají zdravotníci. Miminko má již zakódovanou schopnost savců dostat se plazením k prsu a přisát se. Děti, které se přisají samy, bývají spokojenější a mají méně problémů s kojením. Miminko se ihned po porodu neomyje, jen osuší, a položí se na břicho matky. Tak se seznamuje s mateřským teplem a vůní. Postupně se začne odstrkovat a posunovat směrem k prsům. Hledá bradavku, ta se masáží vztyčí a miminko se přisaje.

Pro tato miminka je správná technika kojení samozřejmostí a nemusí se ji učit. Vše probíhá zcela instinktivně, proces trvá kolem půl hodinya až po celou hodinu. Bohužel v mnoha porodnicích se dítě nejdříve ošetřuje a vyšetřuje a pak teprve přikládá, čímž je přirozený proces narušen.

 

Jak rychle se tvoří mateřské mléko?

Většinou se jedná o rozmezí tří až pěti dnů od porodu. V této době se často objeví bolest prsou při kojení, protože se prsa nalévají, jsou tvrdší a citlivější. Někdy se může zvýšit také tělesná teplota. Zde pomáhá důkladné vyprázdnění prsou.

Pokud nestačí kojení, pomůže 
odsávačka mateřského mléka nebo ruční odstříkání. Někdy se používají teplé obklady nebo sprcha, masáž a po kojení studený obklad. Časté kojení působí jako podpora laktace a mléko nezatuhne v mlékovodu, což může způsobit zánět prsu při kojení.

 

Jak často kojit?

Maminky se někdy ptají, jak často kojit novorozence. V šestinedělí to může být i desetkrát až dvanáctkrát za den a noc, poté se intervaly prodlouží a nastane určitá pravidelnost. Zvýšená četnost je dobrou metodou, jak podpořit tvorbu mléka. Dejte miminku napít, kdykoli bude mít zájem.
Kojení novorozence je jednodušší, budete-li spát v jedné místnosti s miminkem, což již většina porodnic umožňuje. 
Většinou se kojí každé dvě až tři hodiny. Každé miminko má jiné potřeby, unavená a s malým zájmem jsou například děťátka s novorozeneckou žloutenkou nebo po těžkém porodu. Ta je potřeba povzbudit a ke kojení motivovat přikládáním.

S tím, jak miminko roste, se mění i doba mezi jednotlivými kojeními. Je rozdíl mezi tím, jak často kojit tříměsíční miminko, a mezi tím, jak často kojit třeba půlroční dítě. 
Intervaly jsou navíc značně individuální a ovlivňují je i vnější podmínky.

Pro kojení zvolte klidné prostředí

Základem pro správné kojení je klidné prostředí, ve kterém se budou cítit dobře jak maminka, tak miminko. Proto si zaveďte určitou rutinu, kterou by mělo respektovat i vaše okolí.
Co vám pomůže? 
Pořiďte si kojící polštář, popřípadě kojící stoličku a také něco k pití. Udělejte si dostatek času a zajistěte nerušené prostředí. Vše, hlavně zpočátku, provádějte klidně a nespěchejte. Nepočítejte s tím, že vše půjde ihned hladce. Pokud by se vám něco nedařilo, můžete se poradit se zdravotníky nebo zkušenou maminkou z vašeho okolí.

Jak správně kojit

Jednou ze základních zásad úspěšného kojení je přiložit k prsu dítě, nikoli naopak. Miminko by mělo být pevně přitisknuté k tělu a pusinkou se dotýkat bradavky. Krk a ramínka musí mít podepřená, ale nesmí se tlačit na hlavičku. Tělíčko by mělo být v rovině. Prsa si lze podepřít a přidržovat, ale přitom by nemělo docházet k dotykům prstů na bradavku nebo dvorec.
Dotykem bradavky je děťátko motivováno k otevření úst. Když se jazykem dotkne bradavky, 
automaticky se přisaje. Sací pohyby jsou dobře viditelné.

Bolest při kojení může být způsobena přisátím pouze k bradavce, nikoli k celému prsu. Pak je dobré sání přerušit a přiložit dítě znovu. Vhodné je nejdříve kojení z jednoho prsu, poté nechte miminko odříhnout a dokojte z prsu druhého.
Na začátku kojení pije dítě méně tučné mléko, na konci mléko s nejvyšším obsahem tuku, tzv. 
přední a zadní mléko. Nezkoumejte, kolik vypije novorozenec, je-li děťátko spokojené, pravidelně přibírá a vždy po kojení máte měkčí a méně naplněná prsa, je vše v pořádku.

 

Do kdy kojit? Co by ještě měla o kojení vědět každá maminka

Někdy si maminka klade otázku, jak poznám, že mám málo mléka a že bych měla začít přikrmovat? Měřítkem není to, zda dítě pláče, ale hlavně jeho správné přibírání a také četnost močení alespoň 6-8x za den. Pokud ze strachu začnete přikrmovat kojeneckou lahvičkou, můžete ohrozit další průběh kojení. Krmení z lahvičky je pro dítě lehčí a proto by mu mohlo dát přednost před sáním z prsu.

·        Další častou otázkou je to, zda lze kojit i v nemoci a je možno brát při kojení léky? Kojit lze i při horečce, pouze málo léků má kojení jak kontraindikaci, většina běžných léků neškodí.

·        Maminky, které jsou znovu těhotné, se obávají poškození děťátka kojením v tomto období. Pokud probíhá další těhotenství, je kojení v těhotenství zcela bezpečné pro matku, pro dítě i nový plod.

·        Do kdy kojit? To je značně kontroverzní otázka. Výlučné kojení se obecně doporučuje do půl roku věku dítěte, ale celkově se na délce kojení neshodnou ani odborníci, Někdy se doporučuje kojení s příkrmy do jednoho nebo dvou let, někdo říká po celou dobu, kdy má dítě o kojení zájem. Rozhodnutí o délce kojení je značně individuální a záleží na každé mamince.

 

Co nejíst při kojení

Miminko od vás kojením získává všechny důležité živiny. Je tedy vhodné mít dobré stravovací návyky a zaměřit se na zdravější stravování.

Co při kojení nejíst a jakým potravinám se raději vyhnout?

·        Pozor na nadýmavé potraviny jako jsou luštěniny, pečivo, potraviny z kynutého těsta a také některá zelenina (květák, kapusta). Nemusíte se těmto potravinám úplně vyhýbat, ale mějte se na pozoru a jezte je pouze po dávkách a pozorujte, co tyto potraviny dělají s vámi i s miminkem.

·        Alkohol a kávu raději vynechejte.

·        Čokoláda – mezi potraviny, kterým byste se při kojení měli raději vyhnout patří také čokoláda. Ta obsahuje látky, které mohou způsobovat zácpu.

·        Nespěchejte s hubnutím – pokud miminko kojíte nespěchejte s hubnutím a dbejte na to ať je váš jídelníček bohatý a pestrý.

 

kojení
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky