Kožní infekce impetigo trápí hlavně děti

Vytvořeno 31.03.2023
Jestliže se u vašeho miminka nebo malého dítěte objeví zarudnutí kůže, svědění, puchýře na těle a bolest, může se jednat právě o příznaky kožní infekce, nazývané impetigo. Ta může postihnout i dospělé, je to vysoce nakažlivá infekce kůže. Co je impetigo? Patří mezi dětské kožní nemoci, ale neřadí se mezi nemoci závažného charakteru. Tato kožní infekce je bakteriálního původu, původcem je streptokok nebo stafylokok. Ten do organizmu vstupuje přes poškození kůže, v hlubších strukturách podkožní vrstvy pak způsobí zánět. Dokáže se však projevit i na zdravé kůži. Kožní nemoc impetigo je nebezpečná svým rychlým rozšíření, především v dětských kolektivech. Jaké má impetigo příznaky, jak se projeví impetigo u dětí a jak vypadá impetigo u dospělých? Jak se přenáší a jak je to s léčením? Tyto informace najdete v následujícím textu.

Jak poznáte, že jde o impetigo

Impetigo se projevuje dvěma formami – bulózní impetigo a nakažlivé impetigo. Bula je názvem pro puchýřky na těle, které mají rozměry větší než pět milimetrů. K dalším formám patří echtyma nebo folikulitida. Bulózní impetigo – co to je? Jde o formu onemocnění, která je typická především pro malé děti, většinou do dvou let věku. Dítě už nemá malý pupínek, ale velké a trvalé puchýře na končetinách a trupu. Puchýře jsou naplněné tekutinou a nejsou bolestivé. Vodnaté pupínky na rukou i dalších místech jsou zarudlé a svědí. Pokud napadne impetigo vlasové váčky, jedná se o folikulitidu, jejímž původcem je stafylokok. Echtyma je z druhů impetiga tím nejvážnějším. Proniká do těch nejhlubších vrstev kůže, puchýře jsou naplněné tekutinou či hnisem, veliké a bolestivé. Tyto puchýře se mohou změnit na hluboké vředy. Ty se nacházejí především na nohou, na chodidlech. Pokud jsou puchýře narušeny, vytvoří se tuhá krusta žlutošedé barvy a po zhojení vzniká jizva. Pacient mívá i zduřené uzliny.

 

Nakažlivé impetigo

Forma infekce, nazvaná nakažlivé impetigo, je podle výskytu nejčastější. Začíná výskytem boláků rudé barvy v oblasti obličeje, obvykle na ústech nebo na nose. Tento bolák pak poměrně rychle praskne a vyteče z něj hnis či tekutina. Poté se vytváří krusta hnědožlutého nádechu. Když se krusta vyhojí, zbyde po ní červená skvrna a ta pak většinou bez následků zmizí. Průběh bývá bezbolestný, ale postižená místa mohou svědit, nejčastější je svědění kůže před spaním. Další problémy se nevyskytují, nemocný nemá horečku, pouze zduřené místní uzliny. Existují však i vážné případy, kdy se boláky mohou změnit na vředy, které jdou do hloubky, bývají i bolestivé a po vyhojení zbyde jizva.

 

Impetigo – přenos je snadný a rychlý

Infekční onemocnění, které je vysoce nakažlivé – přesně to je impetigo. Zkušenosti lékařů říkají, že je naštěstí málokdy závažným onemocněním a pupínky na nohou nebo pupínky na zadku se dají po dobu léčení snést, na rozdíl od nápadných puchýřů v obličeji. Snadné šíření infekce je zapříčiněno především tím, že přenos probíhá prostřednictvím tekutiny, která vytéká z puchýřů. To je také důvodem rychlého rozšíření v kolektivech menších dětí.

U dospělých se tato infekce dostavuje často v souvislosti s rýmou, chřipkou, nachlazením a dalšími chorobami. Jak léčit impetigo? Léčba by měla probíhat podle pokynů lékaře, vyhnete se tak komplikacím. Většinou bývá předepisována mast fucidin. Babské rady na puchýře tady nemusí být nejlepším řešením.

Co je impetiginizace

Někdy dochází ke vzniku impetiga i z jiných důvodů. Postižený člověk trpěl jiným kožním onemocněním, které bylo svědivé, takže si kůži poškrábal, a do rány si zanesl infekci impetigo. To se nazývá impetiginizace. Inkubační doba u všech forem pak trvá několik dní až celý týden. To se řídí podle stafylokoka nebo streptokoka, který způsobil impetigo. Jak dlouho je infekční, závisí i na dalších věcech. Obecně se tedy dá říci, že postižený je nakažlivý až do doby zaschnutí puchýřků a vytvoření krusty na kůži. Problémem nemusí být ani impetigo v těhotenství, ale léčba by určitě měla proběhnout pod dozorem lékaře, který může nasadit vhodná antibiotika.

Jak se léčí impetigo

U impetiga je nejdůležitějším zastavení této infekce, zmírnění příznaků u postižených a rychlé vyhojení kůže. Podle formy infekce a rozšíření na těle se stanovuje léčba. Vždy je nutno dbát na hygienu, u lehčích forem stačí čistit postižená místa antibakteriálním mýdlem a rány se vyhojí samy. V závažnějších případech se používají masti předepsané lékařem, většinou s obsahem antibiotik. Před jejich použitím je potřeba očistit strupy kyselinou salicylovou, která je odstraní. Nejtěžší případy vyžadují podávání antibiotik v podobě prášků. Pacient pak velmi rychle přestane být nakažlivý, aniž by ložiska byla zcela zahojená.

 

Rizika a komplikace

Velkou roli v závažnosti tohoto onemocnění hraje věk postiženého. Dětská imunita není ještě tak rozvinutá, proto jsou k infekcím mnohem náchylnější. Navíc prostředí školních a školkových kolektivů k přenosu infekce přispívá. V tomto směru jsou nebezpečné i kontaktní sporty. Nakazit se nemusíte jenom kontaktem s nakaženým, ale i stykem s jeho věcmi, jako je oblečení, hygienické potřeby a podobně. Bakterie mají rády teplo a vlhko, proto se jim daří nejvíce v létě. K rozvoji impetiga často dochází i u lidí, kteří mají atopický ekzém nebo trpí cukrovkou nebo sníženou imunitou. Ty může ohrožovat nebezpečná forma této infekce, echtyma. Komplikace jsou nejrůznějšího charakteru. Pohybují se od zvětšení postižené plochy až ke zjizvení, pigmentaci kůže a ve vzácných případech může dojít až na zánět ledvin a jejich selhání. Organizmus může získat i rezistenci na některá antibiotika.

Prevence je účinná

Nejúčinnější prevencí je dodržovat všechny obvyklé hygienické návyky. Rozhodně si s nikým nepůjčujte oblečení či ručníky nebo hygienické potřeby, a to ani v rámci rodiny. Poranění kůže by se neměla podceňovat a vždy vydezinfikovat a ošetřit. Na místě je i používání antibakteriálních mýdel. Jestliže je již někdo infekční, měl by vždy po umytí využít nový ručník, použít antibakteriální mýdlo, a pokud se dotkne ložiska infekce, umýt si ruce, aby se impetigo dále nešířilo. Na místě je i návštěva lékaře.

V rodině je nutné zabránit kontaktu s dětskou osuškou a oblečením dítěte, které impetigo postihlo.

impetigo
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky