Menstruace po porodu - kdy ji čekat?

Vytvořeno 31.03.2023
Porod a příchod miminka zcela změní váš dosavadní život. To samé pak platí i o měsíčním cyklu. Tělo se musí postupně vyrovnávat s mnoha hormonálními změnami, které přicházejí jak s porodem, tak s následným kojením. Návrat do normálu není rychlou záležitostí a doba příchodu první menstruace po porodu je velmi individuální. Některé ženy menstruují poměrně brzy po porodu, jiné až v době, kdy miminko přestanou kojit. Menstruace může být nepravidelná, záleží to na četnosti kojení a odolnosti těla maminky. Maminky však nemusejí mít obavy, pokud nemají současně nějaké obtíže, jako jsou bolesti v podbřišku nebo bolestivé špinění místo menstruace a další. A jak to tedy s menstruací po porodu je, co máte očekávat, jaké jsou příznaky první menstruace po porodu, jaké jsou zvláštnosti menstruace při kojení? Jste v této době chráněna před otěhotněním? To vše se dozvíte na následujících řádcích.

Krvácení a menstruace po porodu

Nezaměňte poporodní krvácení a čištění za menstruaci. Po každém porodu, klasickém i císařském řezu, se čistí porodní cesty. Děloha se totiž musí zbavit všech tkání, které jsou přebytečné. Toto čištění a krvácení může trvat po celé šestinedělí, mívá silnou intenzitu a krev má sytou červenou barvu.

U některých žen se však může jednat pouze o několik dní. Sílu a délku tohoto krvácení ovlivňuje intenzita a četnost 
kojení, které pomáhá při očistě a návratu těla k původnímu stavu. Není to tedy silná menstruace po porodu, ta by měla přijít až později.

 

První menstruace po porodu - kdy obvykle přichází?

Otázky, které si nejčastěji klade většina maminek v tomto období, jsou tyto:

·        Kdy dostanu menstruaci po porodu?

·        Jak bude vypadat menstruace po porodu při kojení?

·        Dostaví se menstruace v šestinedělí?

·        Vrátí se pravidelnost menstruace po porodu?

·        Bude dlouhá menstruace po porodu nebo v obvyklé délce?

Kdy po porodu menstruace přijde, je, jak již bylo řečeno, individuální. I délka menstruace je u každé ženy jiná. Menstruace a kojení se vzájemně ovlivňují, část žen menstruuje poprvé až tehdy, když se sníží intenzita kojení.

Menstruace mění chuť mléka maminky, miminka často mívají s touto změnou problém. Může se objevit již po osmi týdnech, ale i až po jednom nebo dokonce dvou letech. Za průměrnou dobu se považuje 12 až 16 měsíců po porodu.

 

Jak poznáte, že první menstruace po porodu přichází

Když se cítíte podrážděné, přecitlivělé, jste neklidné a unavené, máte tendence přejídat se, bolí vás záda i prsa, máte neustále žízeň, otékají vám nohy a bolí vás v podbřišku, je velmi pravděpodobné, že se blíží první poporodní menstruace. I ženy, které kojí, mohou menstruovat.

Nepravidelná menstruace po porodu je zcela normálním jevem, může se měnit i délka cyklu. Dlouhá menstruace se může stát krátkou a naopak. Potěšit vás může to, že ve většině případů bývá poporodní menstruace jednodušší a méně problémová než před 
těhotenstvím.

 

Menstruace při kojení

Pokud maminka kojí intenzivně, což znamená minimálně pětkrát denně, neměla by mít menstruaci. Proces kojení zvyšuje v těle hladinu prolaktinu a snižuje estrogen. Nenarůstá sliznice dělohy, která je rozhodující pro spuštění krvácení. S postupným snižováním síly kojení narůstá hladina estrogenu a také sliznice pomalu dorůstá, až se dostaví menstruace. Protože poměr prolaktinu a estrogenu se stále mění podle toho, jak se miminko krmí, dostavuje se nepravidelná menstruace po porodu.
Další příčinou tohoto stavu může být také stres, únava a nedostatek spánku, někdy se přidávají i nedostatky ve stravování.

Nepravidelnou menstruaci mají i maminky, které nekojí, tělo se musí nejdříve zotavit. Stejně opožděně přichází i první menstruace po potratu. Vše se postupně urovná, tělo potřebuje pro regeneraci dostatek času.

 

Bolestivá menstruace po porodu není výjimkou

Nepravidelný menstruační cyklus, kolísání hormonů a reakce těla na ně jsou příčinou, proč je někdy bolestivá menstruace po porodu. Menstruace někdy bývá delší a silnější, jindy je slabá a vypadá pouze jako špinění. Není potřeba se znepokojovat, jen pokud by silná menstruace trvala déle než 7 dní, měl by situaci posoudit lékař. Organismu maminky by pak hrozil značný pokles obsahu železa v krvi. Železo je velmi důležité zvláště v době, kdy maminka kojí. Individuální nástup menstruace u nekojících maminek je kratší, nejčastěji během dvou měsíců od porodu, může však jít i o delší dobu.

 

Kojení není antikoncepce

Mnohdy se říká, že pokud maminka kojí, nemůže otěhotnět. Na to však rozhodně nespoléhejte. Menstruace buď chybí, nebo je nepravidelná, může být silná a bolestivá, jindy jde zas jen o špinění. Menstruační cyklus se po čase sám upraví, záleží na tom, jak rychle se tělo ženy dokáže s novou situací vyrovnat. Pokud se v tomto období chcete vyhnout otěhotnění, zvolte vhodnou antikoncepci. Ta by měla být jen jednosložková a neměla by obsahovat estrogen.

Oblíbené jsou nehormonální přípravky jako antikoncepční krémy a čípky, globule nebo nitroděložní tělísko. Maminky, které už další děti nechtějí, mohou zvolit sterilizaci. V každém případě je nutno užívání antikoncepčních přípravků konzultovat s gynekologem.

menstruace po porodu
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky