Neplodnost

Vytvořeno 28.04.2023

Neplodnost? Dá se řešit!

Neplodnost je v současnosti stále více aktuální problém mnoha párů. Mnohdy už je pozdě, protože spousta lidí otálí s návštěvou odborníka. Ovšem z druhé strany si dost můžeme pomoci sami. Pokud toužíme po rodině, stačí mít pevnou vůli, žít zdravě a myslet pozitivně. V současnosti však zdraví máme v mnoha směrech zkoušené a nejen to. Stresujeme se a psychicky trpíme. Je to dáno celosvětovou krizí i krizí dneška. Jak je možné tedy pomoci si s neplodností?

Možné příčiny neplodnosti

Neplodnost je problém vyspělé západní civilizace. Je to dáno tím, že se stále zvyšuje věk rodiček a momentálně i psychika ovlivněná nejistotou. A samozřejmě se na tom podílejí i muži. Mají často sedavé zaměstnání a obecně ne příliš zdravý životní styl. S početím má dnes problém asi čtyřicet pět procent vyspělé populace. Rostoucí věk maminek je skutečně zásadní problém, ale dalším důvodem mohou být hormony. Stále více žen má problémy s menstruačním cyklem. Menstruují nepravidelně, ztrácejí menses, trpí hormonální nerovnováhou. Ovšem možnými příčinami je také stres a nadváha.

Za neplodnost mohou spíše ženy

Většinou to tak je. Tedy dle odborníků prý šedesát ku čtyřiceti. Pokud se ale odbourá složka věku, tak samozřejmě mají problém i muži. A stále častěji i ti mladší. Může za to také u mužů stres, kouření, alkohol, špatná životospráva a časté sportování.  Kouření je však nejhorší. Dehet s jistotou ničí výkonnost spermií.

Stres a nadváha! Nepřátelé plodnosti číslo jedna.

Je dobré myslet na to, že jednou budeme chtít mít rodinu a příliš neotálet.  První dítě by měla mít žena nejpozději do pětatřiceti. Šedesát procent úspěšnosti závisí na psychice ženy. Když se pak v pozdějším věku rozhodne pro dítě a hned se nezadaří, tak řada žen propadá skepsi. A muži to pak s nimi prožívají. Sice jinak, ale je jim to také velmi nepříjemné. Hlídejme si ovšem i svůj životní styl a váhu.

Ženy s nadváhou mají permanentně problém s ovulací a častěji se u nich objevují samovolné potraty. Samozřejmě také u nich dochází k četnějšímu výskytu těhotenské cukrovky a vyššího tlaku. Organismus obézních žen produkuje mnohem více estrogenu. Tím dochází k hormonální nerovnováze, která vede k problémům s menstruací a ovulací. A pokud se ženám s nadváhou otěhotnět podaří, mají i tak bohužel nižší šanci, že miminko donosí. Zároveň jim též hrozí delší doba porodu a při něm pak i větší ztráty krve. Nakonec rovněž existuje vyšší riziko, že budou tyto ženy muset rodit císařským řezem.

Nedonošení plodu nebo potíže při porodu se ovšem týkají především prvorodiček s nadváhou. Měly by se proto snažit před plánovaným otěhotněním zhubnout, a to nejlépe pod dohledem lékaře nebo dietologa.

Ideální váha pak pomáhá nejen k otěhotnění přirozenou cestou, ale dokonce i při umělém oplodnění. Ženám s váhou v normě totiž stačí menší dávka hormonů, navíc mívají více kvalitnějších vajíček.

A bez stresu

 Je vědecky prokázáno, že pokud se žena z pracovního nasazení nebo například z nefungujícího vztahu už nějakou dobu přímo hroutí, snižuje si tím šance na to, že se v dohledné době stane matkou. Ve stresu totiž tělo produkuje více stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které možnost otěhotnění eliminují. Schopnost otěhotnět úzce souvisí s psychickou pohodou, a tak už dnes mnohé kliniky nabízejí svým pacientkám dokonce i psychologickou pomoc – buď ve formě konzultací, nebo rovnou terapií.

Osvědčily se především psychosomatické a psychoterapeutické metody. Dobře funguje i akupunktura, která odblokuje dráhy energie. Výsostné postavení má také jóga, která člověka na chvíli zastaví a pomůže mu, aby vnímal jen sám sebe. A hlavně o sebe pečujte, zastavte se na chvíli a starejte se o své tělo s láskou a mějte se rády. A těhotenství pak nebude problém.

Neplodnost
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky