Novorozenec - prvních 6 týdnů miminka

Vytvořeno 19.04.2023
Připravujete se na první týdny po narození miminka a po příchodu novorozence a maminky domů? Mějte na paměti, že právě tento čas je náročný jak pro maminku a její okolí, tak pro miminko. Je to také období, kdy si maminka i děťátko musí zvyknout na řadu zcela zásadních změn a vyrovnat se s nimi. Miminko je na mamince zcela závislé, je maličké, zranitelné a prožívá s maminkou každou novou situaci i citovou proměnu. Péče o novorozence není jednoduchá, rané kojenecké období je nejnáročnější. Není však potřeba se obávat, tento vývoj je zcela přirozený a maminka i děťátko si na vše brzy zvyknou.

Novorozenec - co prožívá?

Mějte vždy na paměti, že miminku se porodem změnil celý svět. Z bezpečí v těle maminky prošlo procesem porodu a ocitlo se ve zcela neznámém prostředí, kde je jeho jediným pevným bodem právě maminka. K té se přimklo a poprvé také okusilo mateřské mléko. Postupně si zvyká si na mateřskou náruč a okolní ruch, přítomnost dalších osob a jejich doteky. Důležité je děťátku nové vjemy přidávat postupně. Novinky sice mají i ty nejmenší děti rády, ale nesmí jich být moc. Také by měly být přiměřené věku dítěte. Novorozenec si s jednou zábavou vydrží poměrně dlouho, neudrží však pozornost a potřebuje hodně odpočinku.

Jak vidí novorozenec? Vnímá však pouze své nejbližší okolí, neumí koordinovat pohyby hlavičkou a současně oči a má omezené zorné pole. Také ostrost zraku je velmi nízká, zrak novorozence se vyvíjí, takže miminko sice nerozezná detaily, ovšem na podněty umí pohybem zareagovat.

 

Jak zabavit miminko

Již bylo zmíněno, jak vidí miminko. Podobně je tomu i se sluchem. Děťátko reaguje na maminčin hlas i na hlasy dalších osob. Hlasy, které slyší, by měly být příjemné a ne příliš vysoké, jinak by se miminko mohlo bát a začít plakat. Za hlasem, který se mu líbí, se novorozenec natáčí, Ideální je vzdálenost do 30 cm. Pozor na hlasitost, přílišný hluk miminka ráda nemají. V tomto prvotním období jednoznačně upřednostňují maminku a dokážou ji rozeznat od jiných lidí.

Nejlépe se cítí přímo na matčině těle, kde cítí její teplotu a slyší tlukot srdce. Již od počátku je vhodné rozmyslet si, jak budete miminko uklidňovat a vychovávat, prvotním návykům se těžko odnaučuje.

 

Vývoj novorozence

V prvním měsíci života se miminko neumí přetáčet a otáčet, takže většinu času stráví na zadíčkách. Pokud se lehce natáčí, nejedná se o úmyslný pohyb. Občas stáčí hlavičku, je potřeba kontrolovat, aby příliš nepreferovalo pouze jednu stranu a nenarušovalo rovnoměrný vývoj těla. Proto na něj mluvte a přicházejte z druhé strany a strany pak ještě střídejte. Pravidelné polohování novorozence i do polohy na bříšku podporuje jeho vývoj v dalším období. Při této činnosti musí být miminko zcela vzhůru, proto je vhodnou dobou například přebalování nebo koupání, kdy je děťátko bez plen a má volné nožičky.

Pece o novorozence zahrnuje i malé cvičení, kdy mu budete lehce natahovat nožičky. Reflexy novorozence se projeví vykopáváním a také pohybem ručiček. Pro novorozenecké období je typická rychlá únava, proto si po tomto tělocviku musí odpočinout. Na bříšku však miminko nesmí v tomto období usnout.

Spánek novorozence by měl být v přirozené poloze na zádech. A jak dlouho spí novorozenec? Prospí naprostou většinu dne, zpočátku se budí především na krmení a přebalení, měsíční miminko již zůstává chvíli vzhůru a pozoruje okolí.

 

Krmení novorozence - jak často?

Kojíte nebo již přikrmujete a nevíte, kolik má vypít novorozenec? Neodpovídá tabulka krmení novorozence potřebám vašeho miminka?  Řiďte se pokyny pouze orientačně, každé miminko je jiné. Pokud kojíte, je to pro vaše dítě ta nejlepší varianta. Za 24 hodin probíhá kojení 7 až 10krát.

Kolik mléka vypije novorozenec? To záleží na tom, jaký hlad miminko má. Kojit by maminka měla maximálně 30 minut. Pokud maminka kojit nemůže, existuje mnoho náhrad mateřského mléka, které může lékař doporučit. O tom, že miminku nestačí mateřské mléko, svědčí kromě jiného tzv.
hladová stolice, která má řídkou konzistenci a zelenou barvu. Také váha novorozence v tom případě neodpovídá průměru a miminko je neklidné a nespokojené. Po každém krmení je nutné nechat miminko odříhnout, může si i ublinknout, aby dostalo ven přebytečný vzduch.

 

Močení a stolice novorozence

Pokud má vaše miminko dostatek tekutin, počítejte s denní spotřebou cca 7 jednorázových plen na močení, stolice by se měla lišit u dětí kojených a nekojených – kojené děti mohou mít stolici i 8krát denně, nekojené až 3krát za den. Přebalujte tedy přibližně 8krát za den.

Při každém přebalení je nutná péče o zadeček, je potřeba ho umýt a ošetřit vhodným 
krémem na opruzeniny nebo olejíčkem. Pokožka miminka je citlivá a předejdete tak opruzení. První dny po narození se v moči miminka mohu objevit červené skvrnky jako pozůstatky soli kyseliny močové a stolice může mít černou barvu. Teprve po týdnu se barva stolice mění.

novorozenec
prvních 6 týdnů
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky