Odříhnutí novorozence - jaké jsou nejlepší polohy?

Vytvořeno 17.04.2023
Proč maminky často řeší odříhnutí miminka? K čemu vlastně odříhnutí slouží? Jedná se o to, že při jakémkoli způsobu krmení miminka se maličkému do bříška dostane vzduch, který mu způsobí bolestivé obtíže. Proto je odříhnutí po kojení důležité, umožní zbavit se nadbytečného vzduchu z bříška. K tomu je však nutné zvolit správnou polohu. Polohy na odříhnutí novorozence jsou různé a mají zajímavé názvy, jako poloha tygřík, poloha klubíčko, poloha na pejska a podobně. Děťátko může mít potíže i z jiných důvodů, pokud jsou však spojené s časem následující ihned po krmení, je jasné, že příčinou je vzduch spolykaný při krmení. Seznamte se se způsoby, jak odříhnout miminko, jak správně držet miminko, jak jsou úlevové polohy pro miminko, jak předejít krkání nebo zvracení novorozence po jídle.

Kdy je nutné odříhnutí novorozence

Při krmení děťátko polyká i vzduch. Vždy záleží na tom, kolik vzduchu se dostane do bříška. Pokud je dítě kojené a je správně přisáté, není důsledkem časté krkání a mnohdy ani říhání. Při nepříliš povedeném kojení nebo při krmení kojeneckou lahvičkou může miminko hltat a polykat také vzduch.

Jestliže je množství vzduchu příliš velké, je nutné zvolit nejúčinnější způsob, jak dát miminko odříhnout. U krmení z láhve zvolte odpovídající 
savičku s přiměřeným otvorem a antikolikovým systémem. Nebudete pak muset řešit časté říhání. Nespěchejte, zvolte si vhodnou metodu, jak držet novorozence po krmení a hlavně mu dejte dostatek času na odříhnutí.
Co dělat, když si miminko neodříhne? Neděste se, možná potřebuje více času nebo jinou polohu.

 

Vyzkoušejte různé polohy na odříhnutí

Jak nechat odříhnout novorozence, abyste dosáhli požadovaného efektu? Osvědčilo se několik základních poloh, které podpoří trávení, doporučují je i odborníci a vyzkoušelo je několik generací před námi. Odříhnout si musí všechny děti, po kojení a některé také během tohoto procesu. Mnoho dětí dokonce i po odříhnutí ještě trochu zvrací.

Jak polohovat miminko? Vyberte si takovou polohu, která bude pohodlná nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Ti budou ve vybrané poloze muset setrvat, dokud si miminko neodříhne. Pro miminko je nejvhodnější taková poloha, která mu optimálně uleví od nepříjemností, tedy spolykaného vzduchu. Vyhovující poloha je individuální, nelze tedy všeobecně říci, která poloha je nejvhodnější. Každé miminko a každý rodič si musejí najít tu svou, která bude vyhovovat oběma stranám.

Nejznámější je poloha přes rameno

Tuto polohu používaly ženy již v dávné historii. Miminko se při ní opírá celým tělem o hruď rodiče, hlavičkou se opírá o rameno, rodič ho lehce přidržuje rukou položenou pod zadečkem miminka. Ten, kdo miminko drží, se musí lehce zaklonit, miminko nesmí být ve vzpřímené poloze, aby si vlastní vahou nepoškozovalo páteř.
Nevýhodou této metody je to, že rodič nemůže dítě plně kontrolovat, protože na něj dobře nevidí. Proto rodiče dávají přednost další poloze, a to poloze tváří v tvář. Vidí tak dítěti do obličeje a mohou tak sledovat, jak miminko reaguje.

Miminko při této poloze leží na zádech, na pokrčeném předloktí rodiče, který ho palci přidržuje pod rameny a zbytek prstů podpírá jeho hlavičku. Muži však dávají přednost poloze na klíně, při níž miminko leží přes stehna a ruka fixuje hlavičku v oblasti brady.

 

Poloha tygřík - dokáže rychle ulevit

Velmi populární je právě poloha na tygříka. Novorozenec si může nejen lehce odříhnout, ale uleví se mu i od bolestí břicha, pokud má nadýmání nebo koliku.
Při této poloze leží děťátko bříškem na předloktí a rukou je drženo v oblasti stehna. Záda má opřené o tělo rodiče a hlavou volně spočívá na ohybu lokte. Ruce má položené po stranách předloktí rodiče.
Dítěti je tato poloha velice příjemná a pohodlná. Poloha na tygříka se označuje jako úlevová, děťátko se při ní může zbavit bolesti bříška. Navíc je možno miminko rychle opřít o rameno, naklonit si ho na klíně nebo přidržet na hrudi.

 

Jednoduchá a účinná poloha na pejska

Jde o další velmi oblíbenou polohu. Rodič se pohodlně usadí a opře si pevně záda. Lehce nadzvedne pravou nohu, je možno použít nízkou podložku, popřípadě překřížit nohy. Miminko má položený hrudník na pravém stehně, nožičky leží na levém stehně. Dítě se ve správné poloze udržuje levou rukou, pravá ruka hladí zadeček a stehna dítěte. Tím se zrychlí uvolnění vzduchu a miminko si říhne.

Poloha pejsek na odříhnutí skutečně pomáhá. Pohyby rodiče by neměly být prudké. Vždy je také dobré vybavit se 
látkovou plenkou přehozenou přes oblečení, pro případ, že by si děťátko ublinklo. Plenku budete potřebovat také na utření miminka.

 

Nelekejte se, když si miminko neodříhne

Nechce si miminko odříhnout? Pak na něj nenaléhejte a nenuťte ho. Většinou se jedná o situaci, kdy se dítě nakrmilo jen lehce a bez hltání, takže nespolykalo tolik vzduchu. Ten ho tedy netlačí v bříšku a odříhnutí není nutné.
Vyzkoušejte různé polohy, ale pokud čekání trvá dlouho a miminko je unavené, nechte ho v klidu odpočinout. Stejná pravidla platí i pro noční odříhávání.

Také v noci je nutné dát děťátko po kojení odříhnout. Kojení v noci probíhá často vleže, což by mohlo přinést problémy. Proto je vhodné i v noci krmit děťátko vsedě a pak položit miminko do 
dětské postýlky na bok
, aby si odříhlo samovolně. Miminko nesmí mít stlačené bříško.
S odříhnutím se přestává kolem půl roku života dítěte, kdy už miminko odříhnutí přestává potřebovat.



novorozenec
odříhnutí
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky