Ovulace a plodné dny

Vytvořeno 04.04.2023
Pokud plánujete miminko jistě vás bude zajímat, kdy máte plodné dny, tedy kdy je největší šance na početí. Poradíme vám, jak se v plodných dnech orientovat a jak je vypočítat.

 

Plodné dny a ovulace – víte kdy je máte?

Každá žena je jedinečná, a proto není vždy snadné plodné dny vypočítat. Velmi orientačně se uvádí, že při pravidelném cyklu 28 dní dochází k ovulaci 13. až 14. od prvního dne menstruace. Ve dnech kolem ovulace (zhruba 3-5 dní před ovulací a v den ovulace) je nejvyšší šance na otěhotnění, proto jsou tyto dny označovány jako plodne dny.

 

Co je to ovulace?

Při ovulaci se v těle ženy uvolní zralé vajíčko, které začne pomalu sestupovat vejcovodem do dělohy. Během této doby je vajíčko schopné se spojit se spermií. Pokud se se spermii nespojí a nedojde k oplodnění vajíčka, vajíčko zaniká. V průběhu ovulace se uvolňuje většinou jedno vajíčko, výjimečně může dojít k uvolnění více vajíček najednou, poté vznikají vícečetná těhotenství.

Za ovulaci jsou zodpovědné hormony, které působí na vaječníky. Vaječníky poté produkují hormony estrogen a progesteron. K ovulaci dochází zpravidla jenom jednou během menstruačního cyklu.

Estrogen

  •  Hladina estrogenu v těle ženy stoupá v první polovině menstruačního cyklu.
  •   Estrogen ovlivňuje konzistenci a množství cervikálního hlenu.

Progesteron 

  • Je vylučován v druhé polovině menstruačního cyklu.
  •  Způsobuje snížení bazální teploty. 
  • Připravuje děložní sliznici na oplodněné vajíčko. 
  • V případě, že nedojde k oplodnění, hladina progesteronu klesne a dojde k menstruačnímu krvácení.

Luteinizační hormon neboli lutropin

  •   Tento hormon se tvoří v mozku a způsobuje uvolnění zralého vajíčka z vaječníku neboli ovulaci. 

 

Jak dlouho ovulace trvá?

Obecně se uvádí, že samotná ovulace trvá pouze 16 až 30 hodin. Zatímco ovulace je záležitost 1 dne, samotné plodné dny trvají déle. Uvolněné vajíčko, které putuje do dělohy má živostnost jeden den. Ale spermie jsou v těle ženy schopné přežít a oplodnit vajíčko 3-5 dní. Plodné dny tedy začínají 3-5 dní před ovulací a končí zhruba 30 hodin po uvolnění vajíčka.

 

Kdy je ovulace?

Termín ovulace si můžete vypočítat zcela samy. Výpočet plodných dnů není zcela jednoznačný a vždy záleží na délce cyklu konkrétní ženy. Obecně se uvádí, že k ovulaci dochází přibližně v polovině cyklu.

Jak vypočítat plodné dny si můžeme ukázat na příkladu:     

  •   Pokud máte pravidelný 28denní cyklus, budete mít ovulaci pravděpodobně mezi 12-16 dnem cyklu. Pro výpočet ovulace můžete využít ovulační kalkulačku nebo ovulační kalendář. Stačí zadat délku cyklu a ovulační kalkulačka online vám spočítá předpokládaný termín ovulace. Ovulační kalkulačku najdete např. zde. Jedná se ale spíše o orientační metodu výpočtu. Blížící se plodné dny je možné sledovat také pomocí mnoha příznaků a projevů, které může žena na svém těle pozorovat.

 

Příznaky a projevy ovulace

Jak můžete své plodné dny a ovulaci poznat? Ovulačních příznaků mohou ženy pociťovat mnoho, ale naopak jsou i ženy, které ovulaci a plodné dny nepociťují vůbec.

8 nejčastějších příznaků plodných dnů:

1.     Vyšší bazální teplota – pokud si během cyklu žena sleduje bazální teplotu, tak v době ovulace zaznamená zvýšení této teploty. Bazální teplota se měří vždy co nejdříve po probuzení. V období před ovulací se bazální teplota pohybuje v rozmezí 36,3 až 36,7 ⁰C. Těsně před ovulací se teplota zvýší až na 37⁰C a zůstává zvýšená do ovulace. Po skončení plodných dnů bazální teplota opět klesá. Pokud i v období menstruace je vaše bazální teplota stále zvýšená může se jednat o první příznaky těhotenství, tedy čas udělat si těhotenský test.

2.     Výrazné zlepšení čichu – při ovulaci má většina žen citlivější vnímání vůní a pachů.

3.     Změna ve složení slin – tuto změnu pocítí zejména ženy, které sledují ovulaci pomocí slinných ovulačních testů. Tyto ovulační testy sledují hladinu luteinizačního hormonu (známý pod zkratkou LH). Hladina tohoto hormonu je nejvyšší v průběhu 12-36 hodin před ovulací.

4.     Zvýšení atraktivnosti – mnohé studie ukazují, že jsou ženy v období ovulace pro muže mnohem přitažlivější. Samotné ženy potvrzují, že se v tomto období cítí mnohem krásnější a atraktivnější.

5.     Zvýšená citlivost těla – v období ovulace produkuje tělo mnohem více hormonů. Některé ženy mohou pociťovat bolest v podbřišku, větší citlivost bradavek a bolest prsou po ovulaci.

6.     Změny na děložním čípku – po dobu ovulace je děložní čípek krátký a měkký. V období neplodných dní je naopak děložní čípek uzavřený a tuhý.

7.     Zvýšená sexuální touha – mnoho žen uvádí, že v průběhu ovulace mají větší sexuální apetit.

8.     Změna v konzistenci cervikálního hlenu – v průběhu měsíčního cyklu se u ženy mění také konzistence a barva cervikálního hlenu (hlenu děložního krčku). Tyto změny jsou ovlivněny pohlavními hormony estrogenem a progesteronem. Funkcí tohoto hlenu je poskytovat spermiím ideální prostředí a snadnější přístup k vajíčku. V období plodných dnů bývá hlen průhledný a řidší, aby měla spermie snadnější cestu. Po skončení ovulačních dní se změní barva hlenu na bílou a hlen také zhoustne. Ve výjimečných případech se může hlen zbarvit do červena nebo může žena slabě krvácet. Pokud zjistíte, že čípek již měkne a posunuje se více nahoru, je zřejmé, že se blíží plodné dny. Pokud plánujete miminko, nebo se naopak chráníte přirozenou antikoncepční metodou, zvýšená tvorba cervikálního hlenu patří mezi hlavní příznak plodných dnů

Tip: Způsobů, jak oznámit partnerovi, že čekáte miminko je mnoho. Kupte dětské body nebo dupačky neutrální barvy, přibalte k tomu těhotenský test a zabalte to jako dárek. Váš partner bude jistě zářit štěstím :-)

 

ovulace
plodné dny
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky