Pátá a šestá nemoc

Vytvořeno 12.04.2023
Necítí se Vaše děťátko dobře a má vysokou teplotu? Možná je to příznak páté, šesté nebo sedmé nemoci. Že jste o těchto nemocech ještě neslyšeli? Zejména každá maminka by měla být na pozoru, protože tyto onemocnění postihují hlavně malé děti, mají podobný průběh, jsou infekční, vysoce nakažlivé a přenáší se vzduchem. Proč zrovna pátá, šestá nemoc? Názvy těchto nemocí vznikly z počátku 20. století z klasifikace šesti nejčastějších infekčních exantémových onemocnění. Jako první dětská nemoc se tenkrát označovaly spalničky, druhou nemocí byla spála, třetí zarděnky atd. Dnes už to neplatí, nemoci se vyskytují s jinou četností než v minulosti a přibyla řada dalších onemocnění. Pojmenování nemocí, ale zůstala dodnes.

 

Pátá nemoc

Pátá nemoc patří v posledních letech mezi nejčastější dětské nemoci s vyrážkou. Zároveň s neštovicemi, zarděnkami a spálou se vyznačují zejména kožní vyrážkou a vysokou teplotou. Pátá dětská nemoc (neboli erythema infectiosum) je infekční virové onemocnění, které způsobuje Parvovirus B19.

Pátá nemoc příznaky
Pátá nemoc může připomínat běžnou virózu s příznaky jako únava, bolesti kloubů a teplota. S tím rozdílem, že zhruba po 5-7 dnech následuje výsev vyrážky. Nejdříve se většinou objeví vyrážka v obličeji, poté se dále šíří na trup a většinou končí vyrážkou na nohou. Onemocnění začíná zčervenáním obličeje, nejvíce na nose a tvářích. Typickým příznakem je vyblednutí okolo úst ve tvaru motýla. Poté se začne objevovat velká nepravidelná vyrážka na trupu, končetinách a hýždích. Vyrážka po 2-4 dnech vybledne a pomalu mizí.

 

Pátá nemoc se přenáší kapénkou, tedy vzduchem z dýchacích cest a tato nemoc postihuje častěji děti než dospělé. U dospělých ani dětí není nebezpečná a sama do týdne odezní. Na pozoru by se měly mít pouze těhotné ženy. U dospělých může nemoc probíhat zcela bez příznaků, případně patří mezi jediné příznaky bolest kloubů, která může přetrvávat 5-14 dní.

Dětská pátá nemoc – inkubační doba
K nákaze dochází obyčejně během zimy a jara a nejvíce postihuje děti ve školním a předškolním věku. Inkubační doba je jeden až tři týdny a velmi rychle se rozšiřuje zejména v dětském kolektivu. Nemocní jsou nejvíce nakažliví na začátku infekce, při rozvoji vyrážky je již infekce minimální. Vyrážku u dětí mohou aktivovat zejména stres, cvičení, slunce a teplo. Nemoc se často přiblíží nepozorovaně a v některých případech mohou být příznaky velmi malé, ale pozor i tyto děti jsou infekční.


Pátá nemoc v těhotenství
Kromě kapénkového šíření se nemoc šíří také přes placentu a může dojít k ohrožení plodu. Virus může projít až k plodu a způsobit rozvoj 
anémie, což může mít fatální následky. Mezi další komplikace patří také nahromadění tekutiny v tkáních plodu, který vzniká v důsledku poškození a selhání jater plodu. V některých případech může vlivem páté nemoci dojít k usmrcení plodu. Naštěstí je pravděpodobnost onemocnění plodu malá, statistiky uvádějí 5-8 % plodů, které virus napadne. Pokud žena během svého života neprodělala pátou dětskou nemoc nemusí ani nákaze dojít, nebo v případě, že se nakazí nemusí se virus dostat až k plodu.


Co dělat, pokud se těhotná žena dostane do styku s pátou nemocí? 
Více než polovina žen prodělala toto onemocnění v dětství a je tedy proti páté nemoci imunní. Pokud těhotná žena protilátky, které by ji chránily před touto nemocí nemá, měla by být na pozoru a neprodleně navštívit svého ošetřujícího lékaře. Těhotné ženě může být odebrán vzorek krve pro ujištění hladiny protilátek. Pokud se ze vzorku krve potvrdí akutní onemocnění, přistupují lékaři k častějšímu sledování plodu ultrazvukem dalších zhruba 10 týdnů a sledují se případném příznaky onemocnění plodu. Pokud se nemoc projeví, následuje odběr vzorku krve z pupečníkové šňůry. Ve většině případů se anémie plodu samovolně zlepší a plod je pouze sledován. Pokud plod trpí těžkou anémií, je možné ho léčit transfuzí krve přes pupečníkovou šňůru.

Pátá nemoc u dospělých
U dospělých se v některých případech vyrážka na obličeji neobjeví. Místo vyrážky je příznakem nechuť k jídlu, bolest kloubů na rukou, kolena a kotníků. Možnou komplikací je zánět drobných kloubů rukou (neboli artritida). Virus může také napadnout buňky krvetvorby, což může vést k přechodně snížené hladině červených krvinek. Tento stav může být nebezpečný zejména pro osoby s poruchou krvetvorby.

 

Šestá nemoc

Šestá dětská nemoc bývá s pátou nemocí často zaměňovaná a maminky často samy nevědí, kterou nemoc jejich dítě vlastně prodělalo. Šestá nemoc (neboli exanthema subitum či roseola infantum) je stejně jako pátá nemoc také virového původu, ale toto onemocnění postihuje především děti v kojeneckém a batolecím věku. Je tedy pravděpodobné, že první se u miminka setkáte s šestou nemocí a v předškolním věku potom s pátou nemocí.
Původcem této nemoci je 
herpetický virus HHV-6 či HHV-7, který se přenáší vzduchem a postihne zhruba třetinu dětí do 3 let. Dospělý člověk onemocní šestou nemocí jenom velmi zřídka.

Šestá nemoc příznaky
 
Šestá nemoc u dětí se většinou projevuje počáteční vysokou horečkou 39 až 40 °C, která může trvat 3-6 dní, poté horečka ustoupí a dojde k výsevu drobné, světle načervenalé vyrážky. Vyrážka se nejčastěji objevuje na trupu a horních částech končetin. Oproti páté nemoci nebývá vyrážka na obličeji a velmi rychle mizí, většinou do dvou dnů. Některé děti mohou mít také příznaky, jako u nachlazení například bolest v krku, rýma, kašel nebo zánět hltanu. U šesté nemoci vzniká riziko febrilních křečí, v souvislosti s vysokými horečkami. Vysokou horečku je potřeba tlumit tišícími léky a přijímat dostatek tekutin.

Dětská šestá nemoc – inkubační doba
Inkubační doba bývá zpravidla do 5-12 dní. Nemocní jsou infekční již před projevem nemoci a jejich infekčnost končí v době ústupu vyrážky. Protože se jedná o infekční onemocnění, které se šíří vzduchem vynechejte v období nemoci návštěvy a zejména dětský kolektiv.

Šestá nemoc v těhotenství
Pokud těhotná žena šestou nemoc neprodělala v dětství, nemá tedy protilátky, může tuto nemoc chytit. Na rozdíl od páté nemoci, ale nákaza nijak ženu ani plod neohrožuje. Problém by mohl nastat pouze u déletrvajících vysokých teplot. Pokud jste těhotná, raději se v případě nákazy poraďte se svým praktickým lékařem nebo gynekologem, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Průběh šesté nemoci u dospělých
Šestá nemoc postihuje především děti do 3 let, ale není úplně výjimkou, že se mohou nakazit i dospělí. Počáteční příznaky jsou stejné jako u dětí, vysoká horečka, která poté vymizí a objeví se vyrážka. Lidé se cítí unavení a jedinou vhodnou léčbou je klid na lůžku, dostatek tekutin a přísun vitamínů.

Doporučená léčba páté a šesté nemoci 
5. a 6. nemoc patří mezi běžné lehčí onemocnění podobné chřipce, s výjimkou vyrážky.  V některých případech se kromě již zmiňovaných příznaků mohou vyskytnou také otok mízních uzlin, bolest v krku, nebo průjem. Pátá a šestá nemoc u dospělých ani dětí není nebezpečná a sama po čase odezní bez náročné léčby. Nebezpečí hrozí pouze lidem se sníženou imunitou, lidem s chronickou chudokrevností, onkologickým onemocnění a těhotným ženám.
V případě vysokých teplot stačí pít dostatek tekutin a podávat utišující léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Pokud svědivá vyrážka děti obtěžuje, použijte léky proti svědění. Doporučuje se také klid na lůžku, dostatek spánku, velký přísun tekutin a vitamínů.

Jaké je riziko opakovaného výskytu 5 a 6 dětské nemoci?
Pátá a šestá dětská nemoc patří stejně jako např. neštovice, k nemocem, které zanechávají dlouhou imunitu. Protilátky přetrvávají v lidském organismu doživotně, a proto obvykle onemocní člověk pouze jednou za život.

Jaká je prevence páté a šesté nemoci?
V současné době proti těmto nemocem neexistuje očkování. Jediná prevence je zdravý životní styl, dostatek spánku a pohybu.

Kromě páté a šesté nemoci se můžete setkat i s názvem sedmá nemoc.

Sedmá nemoc neboli Syndrom ruka-noha-ústa

Tato nemoc se poprvé objevila až v 90 letech minulého století, proto si naše maminky ani babičky tuto nemoc nepamatují. Sedmá dětská nemoc nejčastěji postihuje děti do pěti let věku, výjimkou mohou být i dospělí. Jedná se o virové, velmi infekční onemocnění způsobené virem Coxsackie A16, které nejvíce postihuje děti do 10 let.

Sedmá nemoc příznaky a inkubační doba

Na začátku nemoci se objevují příznaky stejné jako u nachlazení tedy únava, nechutenství, bolest v krku a mírná teplota. Po několika dnech se ale nemocným objeví vyrážka okolo úst, na dlaních a chodidlech, proto název RUKA NOHA ÚSTA. Vyrážka děti většinou svědí a někdy může být i bolestivá. Sedmá nemoc je velmi nakažlivé ale zároveň nezávažné dětské onemocnění, které do 10 dnů samo odezní. Inkubační doba je 3 až 6 dní. Sedmá nemoc u dětí v kolektivu většinou způsobí místní epidemii.

Léčba sedmé nemoci

Stejně jako u páté a šesté nemoci pomůže pouze klidový režim, dostatek tekutin a vitamínů.

Sedmá nemoc v těhotenství

Sedmá nemoc může být rizikem pro těhotné ženy, zejména v prvním trimestru těhotenství. V komplikovaných případech může vyvolat spontánní potrat nebo poškodit plod. Jakmile přijdete do styku s touto nemocí, konzultujte to se svým ošetřujícím lékařem.

Prevence sedmé nemoci

Bohužel ani prodělaná sedmá nemoc není zárukou toho, že neonemocníte znovu. Tělo si umí po prodělané nemoci vytvořit protilátky pouze proti původci nemoci, ne proti jinému sérotypu. Proto, stejně jako u páté, šesté ale i sedmé nemoci platí, že prevence je pouze zdravý životní styl, dostatek pohybu a spánku.

 

pátá a šestá nemoc
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky