Co byste měli vědět o předčasném porodu

Vytvořeno 15.03.2023
Připravujete se na příchod miminka, máte vše přesně naplánováno a načasováno, ale miminko příliš spěchá? Snažíte se, aby zůstalo ve vašem bříšku a v bezpečí co nejdéle? Každý den blíže k vypočtenému termínu porodu je pro vaše malé důležitý. Stále vás však ohrožuje možnost předčasného porodu. Proč se to děje a jaké důsledky může mít předčasný porod? Jak poznat předčasný porod, jaký je jeho průběh a jak vypadá péče o předčasně narozené dítě? To jsou jistě otázky, které zajímají každou budoucí maminku.

Co je předčasný porod

Těhotenství se počítá na 9 kalendářních nebo 10 lunárních měsíců. Trvá tedy 40 týdnů, pak dojde k porodu. Předčasné porody nejsou bohužel neobvyklým jevem.
Jako předčasný se označuje takový porod, ke kterému dojde ještě před dokončením 37tt (týden těhotenství). Nejčastější je předčasný porod v intervalu 25 týden těhotenství až 34 týden těhotenství.

Děti narozené v tomto období a až do 37tt se označují jako předčasně narozené děti nebo nedonošené děti. A od kdy se zachraňují předčasně narozené děti? To závisí na tom, na kdy je legislativně stanovena hranice životaschopnosti plodu. U nás se jedná o ukončený 24. týden těhotenství a porodní hmotnost 500 gramů. Ale i děti s menší porodní váhou mají šanci, pokud jsou po porodu v pořádku, mají tedy vytvořeny části těla, pouze je mají menší a funkce jejich orgánů ještě nejsou schopné plné činnosti. K tomu dochází právě ve 23. týdnu těhotenství, takže předčasný porod 24 týden může ještě dopadnout dobře.

Jak se posuzuje zralost dítěte

Děti narozené mezi 22. až 24. týdnem těhotenství nemají dobrou prognózu. Aktivní lékařská péče se jim poskytuje pouze tehdy, jestliže si to rodiče přejí, nebo v případě, že miminko ihned po porodu vykazuje dobrý funkční stav. Výsledky je možno ještě vylepšit tím, že se před porodem podají steroidy a dítě se ihned po porodu stabilizuje.

Zralost dítěte se posuzuje podle dosažených týdnů těhotenství tak

  • nezralost extrémní je při délce těhotenství nižší než 28. týdnů
  • nezralost těžká je termín pro 28. až 30 týden těhotenství
  • střední nezralost se nachází v intervalu 31 týden těhotenství až 33 týden
  • lehká nezralost zahrnuje 34 až 36tt

Nejlepší pro dítě je samozřejmě porod v 39 až 40tt. Každý dřívější porod sebou nese rizika.

Nedonošené dítě má potíže s udržením teploty, je ohroženo infekcí, protože ještě nefunguje jeho obranný systém, má potíže s dechem (plíce se vyvíjejí 26 týden těhotenství) a příjmem potravy. Některé děti mají problémy se zrakem, oční sítnice se vytváří 27 týden těhotenství. Proto se tato miminka umisťují na speciální oddělení s maximem péče lékařů i sester.

 

Děti se rozdělují i podle hmotnosti při porodu

Důležitá pro posouzení předčasně narozeného dítěte je i jeho porodní hmotnost. Každé desáté až dvanácté miminko je nedonošené, ale šance těchto dětí na přežití se stále zvyšují.

Rozdělení nedonošených dětí podle porodní hmotnosti:

  • za extrémně nízkou porodní hmotnost je považována váha pod 1000 g
  • velmi nízká porodní hmotnost je v rozmezí 1500 - 1000 g
  • nízká porodní hmotnost se pohybuje pod 2500 g

Důvodem pro zvýšený stav předčasných porodů může být stále častější umělé oplodnění a také vyšší věk matek.

Tip: Máte již vše potřebné pro vaše miminko? Z oblečení budete potřebovat zejména dětské body dupačky. Roztomile vypadají na miminku také vtipná bodyčka, která dokoužou opravdu pobavit. 

 

Proč často dochází k předčasným porodům

Je těžké přesně určit příčiny předčasného porodu. Jde o celou řadu faktorů, z nichž některé je možné ovlivnit, některé však ne. Pokud je příčina předčasného porodu genetická, těžko s ní lze něco dělat. Jde-li však o chování budoucí maminky v průběhu těhotenství, jsou změny možné.

U mnoha předčasných porodů však příčinu nalézt nelze. Nejčastěji předčasný porod zapříčiní některý z druhů nitroděložní infekce, neléčené infekce močového ústrojí nebo pohlavní nemoc. Zánět se z pochvy dostane do dělohy a přes plodové obaly do plodové vody. Až k polovině předčasných porodů dochází právě z těchto důvodů. Pravděpodobně se uvolňují prostaglandiny, které porod vyvolají.

Další možnou příčinou může být narušená funkce 
placenty, vady dělohy nebo děložního hrdla, anomálie plodu, různá onemocnění matky, užívání škodlivých látek v průběhu těhotenství, genetika a vícečetné těhotenství (velmi častý je předčasný porod u dvojčat). Svou roli hraje také věk, ohroženy bývají především příliš mladé ženy a také prvorodičky starší 35 let.

Jaké má předčasný porod příznaky

Jak poznat blížící se porod?
Příznaky předčasného porodu jsou silné stahy v děloze, doprovázené tlakem a bolestmi v podbřišku. Ty přicházejí v pravidelných intervalech. Objevují se bolesti zad, z pochvy vychází výtok.
Předčasný odtok plodové vody pak znamená, že již není žádná možnost, jak zabránit předčasnému porodu. Této hrozbě je někdy možno předejít.
Pokud se objeví některá ze známek předčasného porodu, měla by žena ihned informovat svého lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne o léčbě – buď domácí, nebo ve zdravotnickém zařízení. Při vyšetření se měří délka děložního hrdla, pokud je kratší než 2,5 cm, hrozí předčasný porod. Následuje CTG vyšetření, které sleduje děložní aktivitu a srdeční akci plodu. Provádí se také stěry z pochvy, aby se vyloučila případná infekce.

Možnosti léčby nebo oddálení předčasného porodu

Cílem jakýchkoli léčebných opatření je dosáhnout doby, kdy je miminko donošené. V každém případě by žena měla dodržovat klid na lůžku, většinou v nemocnici. Zde dostává dávky magnezia, popřípadě antibiotika na infekci nebo léky, které tlumí děložní činnost. Přesto se občas nepodaří vydržet až po 37 týden těhotenství, porod nelze zastavit a oddálit. V takovém případě se budoucí maminka přemisťuje na oddělení, kde děťátko ihned po porodu dostane intenzivní péči.
Pokud udržení těhotenství do doby, kdy je dítě donošené, brání nedostatečná funkce děložního čípku, může být provedena malá operace, která posílí uzávěr dělohy. To se provádí jednoduchým stehem, který utáhne děložní čípek. Ten pak udrží blánový vak. Steh se odstraní přibližné dva týdny před porodem. Jde o bezbolestný výkon, který může zabránit předčasnému porodu.


 


 

předčasný
porod
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky