Problémy s jídlem, aneb když dítě nechce papat

Vytvořeno 18.04.2023
S problémy s jídlem se u svého dítěte setkal nejeden rodič. Když dítě nechce jíst, můžou se rodiče snažit jak chtějí, ale jídlo do něj stejně nedostanou. Může se stát, že dítě prostě má zrovna „hladové“ období a nejde o trvalý stav. Pak se není třeba obávat, že by dítě z hladu padlo vyčerpáním. Bojkotuje-li jídlo pravidelně či trvá-li to delší dobu, je zapotřebí položit si otázku: Kde se stala chyba? Jsou děti, které jedí s nechutí, příp.jídlo odmítají, a přesto prospívají naprosto normálně. Děti v tomto ohledu prostě problém nemají. Problém většinou vidí jen dospělí. Často i předčasně a zbytečně hledají radu odborníka a téma stravování tak v rodině získává dramatický nádech. V podstatě platí pravidlo, že čím víc budeme dítě do jídla nutit, tím víc ho bude odmítat.

 

Jak docílit správných stravovacích návyků

  •  Příliš velké nebo malé porce – Velká porce může malého strávníka odradit a zvyšovat tak jeho nechuť k jídlu. Dítě do jídla nenuťte, jelikož nátlak u něj vyvolá jen větší odpor, případně až pocity na zvracení.
  •  Pravidelnost denních jídel – Dítě je zatížené na řád a režim, proto je vhodné, aby mělo snídani-oběd-večeři (příp.i svačiny) v přesně stanovený čas, který bude rodina dodržovat.
  • Rituály při stolování – Ideální případ je, že bude rodina stolovat společně, děti mohou pomáhat při přípravě jídla, při přípravě stolu...
  • Pestrá a vyvážená skladba jídelníčku – Do dětského jídelníčku nepatří nadbytečné množství sladkostí. Jíme i očima – naaranžujte talíř pro dítě do jemu atraktivní podoby.
  • Odměna za snědené jídlo – Pokud u Vás odměňujete dítě za to, že snědlo jídlo, děláte špatně. Jídlo není žádná atrakce. A každé malé dítě lehce pochopí, že když se kolem něčeho dělá mnoho povyku, může takové zbraně využívat.
  •  Hračky a zapnutá televize ke stolu nepatří


Nechutenství může být skutečný problém

Pokud odmítání jídla u dítěte má dlouhého trvání, může být příznakem mnoha různých nemocí. Problémy s odmítání potravy mohou ukazovat bohužel i na závažnější onemocnění (nádorová, poruchy zažívání,...). Poté je třeba poradit se s odborníky.

Mezi příčiny nechutenství patří různé infekce a onemocnění (i obyčejná rýma či lehká viróza může způsobit to, že jídlo dítě odmítá). Mezi nejčastější dětské nemoci patří pátá nemoc, nemoc s názvem ruka-noha-ústa nebo např. moučnivka.

Ovšem jako nejčastější příčinou odmítání jídla u dětí bývají psychické příčiny, způsobené třeba nějakou rodinnou tragédií (smrt v rodině, rozvod rodičů,...), nedostatkem lásky či péče.

 

problémy s jídlem
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky