Šestinedělí - vše co potřebujete vědět

Vytvořeno 17.04.2023
Po porodu probíhají v těle maminky velké hormonální změny. Hojí se poranění způsobená porodem a ženské tělo po porodu se postupně vrací do původního stavu. Nejvíce změn probíhá měsíc a půl po porodu, proto se toto období nazývá šestinedělí. Co vše čeká maminku v šestinedělí a jak nejlépe se na tuto dobu připravit? Jak dlouho trvá bolest břicha po porodu, jak probíhá krvácení v šestinedělí, jak často kojit v šestinedělí, jak má vypadat strava v šestinedělí, kdy přijde první menstruace po porodu, jaké cvičení v šestinedělí zvolit-to jsou jen některé z otázek, které čerstvým maminkám probíhají hlavou. Jak to tedy se šestinedělím je?

Šestinedělí – jak se na něj připravit

V období šestinedělí dochází k hojení všech poškození, která byla způsobena porodem a organizmus maminky se vzpamatovává, aby se po této době dostal zas do plné kondice. Maminky se musejí vyrovnat s náročností své nové role a se zodpovědností za malého človíčka.
Role matky neznamená jen zabezpečení fyzických potřeb miminka, ale také učení se porozumět jeho signálům, stanovit si denní program a rozdělit si povinnosti s partnerem. S touto novou rolí může mít maminka potíže, proto by se neměla stydět zeptat se známých či příbuzných, kteří již s touto situací mají zkušenosti.

 

Pomoc v šestinedělí

Pomoc je potřebná, pokud by se maminka trápila a měla pocit, že vše jde špatně, mohly by ji ohrozit poporodní deprese. Miminko může málo spát a budit se v noci, bez zjevné příčiny plakat, vyžadovat časté krmení a podobně. Tělo maminky je vyčerpané po náročném porodu a taková zátěž by pro ni mohla být přílišná.
Pro zotavení 
potřebuje klid a pohodu, zvláště v prvních dnech po příchodu domů. Šestinedělí lze rozdělit na dvě základní fáze, rané a pozdní šestinedělí. Každé z těchto období probíhá jinak a je potřeba přizpůsobit jim život rodiny.

 

Časné a pozdní šestinedělí

Jako rané šestinedělí se označuje první desítka dní od porodu. Tělu se hojí zranění z porodu, nastupuje kojení a pomalu se ustaluje tvorba mateřského mléka. Mohou ještě doznívat bolesti po porodu. Je vhodné doplňovat vitamíny po porodu, zvláště pokud bylo silné krvácení po porodu. U části žen se projevuje tzv. poporodní blues, kdy je žena velmi citlivá a podléhá různým náladám. Může být plačtivá, smutná, náladová, podrážděná a podobně.

pozdním šestinedělí se pak zotavuje pánevní dno, rány se dále hojí a tělo pomalu získává formu. Pokud byl proveden nástřih hráze, jizva může i nadále pobolívat. Příčinou, proč je pro maminku obtížný pohyb a sezení, bývá právě nástřih hráze. Hojení může být delší, ale není to důvodem, proč nezačít pomalu cvičit. V pozdním šestinedělí je možné začít nosit poporodní stahovací pás, který pomáhá stahovat roztažené břišní stěny.

Šestinedělí po potratu vypadá podobně a je nutné dodržet všechny zásady. Po ukončeném šestinedělí může přijít silná menstruace po porodu.

 

Menstruace po porodu

Děloha po porodu je ovlivňována velkým množstvím hormonu oxytocinu. Děloha v těhotenství se musela značně roztáhnout, takže nyní probíhá její stahování. Návrat k původní velikosti mohou doprovázet bolesti, připomínající období menstruace.
Při kojení jsou tyto bolesti nejsilnější. Tento proces se nazývá 
zavinování dělohy. Stahy jsou bolestivé zvláště tehdy, rodila-li žena víckrát. Tělo v tomto procesu produkuje očistky. Očistky po porodu jsou tekuté, je v nich obsažena krev, hlen i děložní tkáň. Po odchodu této tekutiny se tělo ještě dočišťuje a pomalu končí i očistky.

Jak dlouho celý proces trvá? Obvykle končí s šestinedělím, ale je to značně individuální. Mnohem 
déle mohou trvat například očistky po císaři. Pokud očistky páchnou, je nutná porada s lékařem, mohlo by jít o zánět dělohy po porodu. Příznaky infekce jsou i bolesti a horečka.
S koncem šestinedělí se také 
může dostavit menstruace po porodu. Jde o první krvácení po šestinedělí. Někdy se dostaví potíže kvůli kombinaci menstruace a kojení, děťátko může být neklidné, protože se poněkud změní složení mléka.


Tělo ženy se po šestinedělí mění

Pokud žena prošla vaginálním porodem a měla nastřihnutou hráz, může mít  zpočátku obtíže s vyprazdňováním. Stolice po porodu může přijít až po delší době, a pokud by se dostavila zácpa, bylo by vyprazdňování až bolestivé.
Pomůže vhodná strava – 
dostatek vlákniny a tekutin by měl trávicí soustavu vrátit do normálního stavu. Osvědčenou radou je konzumace švestek, především sušených. Všechny části těla se však do původního stavu nevrátí. Kožní změny a vzniklé pajizévky, strie, po porodu zůstanou, stejně jako trhliny na děložním hrdle. S dalším zotavováním může pomoci cvičení po porodu, pokud s ním žena začne včas a cvičí pravidelně.

 

Cvičení v šestinedělí

Se cvičením je nutno začít již v šestinedělí. Tělo se rychleji zotaví, navíc se dá předejít různým poporodním potížím. K nim patří kromě jiných

  • problémy udržet moč
  • bolest v oblasti zad
  • pokles dělohy

Také pochva po porodu projde změnami, má nižší pružnost a sníží se její stěny. I zde cvičení pomáhá.

Na co se cvičení především soustředí? Posílením prsních svalů je podpořena tvorba mléka, 
posilují se svaly pánevního dna, bříško se vytvaruje posilováním břišních svalů. To se však smí provádět pouze tehdy, nedošlo-li k rozestupu těchto svalů. Již od počátku lze napomáhat zavinování dělohy ležením na břiše a podložením oblasti žaludku. Cvičení nesmí být bolestivé, začíná se pomalu a v klidu. Maminka by měla mít z cvičení uspokojující pocity a mělo by jí zlepšit náladu.

Šestinedělí vyžaduje zvýšenou hygienu

Protože očistky jsou infekčním materiálem, je nutno dodržovat přísnou hygienu. Rozhodně s nimi nesmí přijít do styku miminko. Rodidla se musí často omývat, vhodná je vlažná voda a neparfémovaná mýdla. Hygienické vložky se musí měnit pravidelně, přednost by měly mít prodyšné poporodní vložky. Koupele nejsou v tomto období vhodné, maminky by se měly spíše sprchovat.

Pokud ještě odcházejí očistky, neměl by být provozován ani sex po šestinedělí. Pohlavní život musí ještě počkat. Sex po porodu by měl navíc začít až tehdy, když o něj budou mít zájem oba partneři.

Maminky musí také pečovat o prsa. Ta je nutno omývat bez použití mýdla, sušit bez tření. Po kojení musí bradavky oschnout. V tomto období je vhodné používat speciální 
kojící podprsenky. Má-li maminka moc mléka, může navíc používat vložky do podprsenky, které tyto přebytky zachytí. Rozhodnutí, jak dlouho kojit, je na mamince, i názory odborníků jsou různé.

 

Strava v šestinedělí

Protože po porodu již maminka kojí, musí se stravovat zdravě a vyváženě. Nároky na stravu jsou ještě vyšší, než v těhotenství. Důležitý je příjem zeleniny a ovoce, pravidelný pitný režim a dostatek bílkovin. Většinou stačí tři vydatná jídla a svačiny složené z mléčných výrobků, ovoce nebo zeleniny. Kojící maminka by se měla vzdát kávy a černého čaje, které omezují vstřebávání vápníku. Všechna potrava maminky se odrazí na kvalitě mléka.

Na co dále pamatovat

Po ukončení šestinedělí je nutné vyšetření gynekologem. Ten kontroluje zhojení orgánů po porodu, poševní stěny, hráz a děložní hrdlo. Proběhne i vyšetření děložního čípku a odeberou se stěry. Žena se již může poradit o užívání antikoncepce.

Maminka se navíc musí naučit odpočívat a využít čas, kdy děťátko spí, pro vlastní relaxaci. Dostatek spánku jí dodá energii a pohodu, načerpá síly pro další náročné období. Peče o domácnost musí jít trochu stranou, zapojit se musí i tatínek, který může přebrat některé povinnosti. Žena si musí najít i čas na své koníčky, aby si stres neodbourávala například jídlem a následnou nadváhou. Může se potkávat s jinými maminkami, povídat si s nimi, vyměňovat zkušenosti. Stojí za to, užívat si každý den s děťátkem, a pozorovat, jak se vyvíjí a roste.

Šestinedělí
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky