Spánek dětí - jak dlouho mají děti spát?

Vytvořeno 04.04.2023
Dětský spánek se v různých vývojových etapách zásadně mění. Navíc každé děťátko má své individuální potřeby, a proto se i ve stejném věku mohou doby spánku i jeho průběh značně lišit. Rodiče se musí vyzbrojit velkou trpělivostí a neznepokojovat se, pokud spánek jejich děťátka přesně neodpovídá odborné literatuře. Vytvořit rytmus spánku je záležitostí dlouhého období, může trvat od prvních týdnů až do několika let. Pokud dítě není spavé, nemusí se jednat o skutečnou poruchu spánku, ale obavy rodičů vznikají hlavně z toho, že se neseznámili s fyziologií dětského spánku. Proto by rodiče neměli dát na dobře míněné rady okolí a prarodičů a neměli by podléhat nejrůznějším mýtům. Nejvíce problémů přináší maminkám i tatínkům neklidný spánek kojenců. Pojďme se tedy podívat, jak to je se spánkem právě u nejmenších dětí.

Kojené děti se budí častěji

Obecně bývají miminka neklidnější ve večerním čase. Kojená miminka se ráda napijí před spaním, některá se kojí delší a jiná zase kratší dobu – opět se jedná o individualitu. Miminka, která se nenapijí pořádně, vyžadují pak častější kojení. I když se při kojení odtrhávají a přisávají a kojení probíhá přerušovaně, není to důvod pro rychlý přechod na umělou výživu. Nedostatek mléka se projevuje i jinými dalšími příznaky. Když maminka vydrží obtížnější kojení, bude děťátko postupně spát déle.

Kojené děti se budí častěji a častěji vyžadují krmení. Jedná se o zcela normální a přirozený proces, který je ovlivněn skladbou mateřského mléka. Sání při kojení je pro miminko obtížnější, takže ho více vyčerpá, rychleji usne, ale dříve se vzbudí. Velmi důležitý je zde také přímý a těsný fyzický kontakt s maminkou. Umělá výživa sice dítě zasytí více a rychleji, takže může spát déle, ovšem zatěžuje více trávicí soustavu miminka.

Klidný spánek kojence souvisí s uspokojováním jeho potřeb

Ihned po narození je miminko zcela závislé na matce. Je zranitelné, a proto je pro spánek novorozence nejlepším místem co nejtěsnější blízkost tělu matky. Fyzický kontakt děťátko utěšuje a stimuluje, stejně jako kojení, tělesné teplo, dech a tep maminky, její mluva a vůně. Těchto věcí se děťátko dožaduje i v noci, proto miminko chce spát u maminky.
Je tedy důležité spojit spánek miminka a maminky, aby se dobře vyspali oba. Při společném spánku se slaďuje i dech, snižuje se riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců. Tato synchronizace se projevuje i při kojení, to má lepší průběh a dítě je většinou kojeno déle. Navíc je mamince umožněno okamžitě reagovat na potřeby děťátka.

Pláč a spánek

Je zcela přirozené, že kojenec, který je odloučen od matky, zareaguje na tuto situaci pláčem. Blízkost matky totiž pociťuje jako nutnou pro své přežití. I když to pro rodiče může být nepohodlné, měli by na potřebu děťátka zareagovat a fyzický kontakt i v noci umožnit. V minulosti bylo často doporučováno nechat dítě vyplakat, až z toho usne. To však nepřináší pozitiva rodičům ani dětem a stupňuje se tak výskyt poruch chování ve vyšším věku. Zvyšuje se také možnost syndromu náhlého úmrtí kojenců.

Spánek a usínání o samotě, v pláči, miminku do půl roku škodí a prospěšné nejsou tyto metody ani později. Dítě sice spí déle, ale spánek není kvalitnější, dítě si více neodpočine a nezvykne si plakat méně. Menší míru stresu a více času pro odpočinek nemají ani maminky. Pod vlivem stresu může být u miminka narušeno i kojení, přetažené miminko je po takovém spánku hladové a nemusí se správně přisát. Necitlivý přístup k usínání a pláči dítěte může narušit spánkový cyklus, důsledkem jsou pak poruchy chování, emoční a sociální interakce.


Jak správně spát

Mnoho maminek zkouší různé metody, jak uspat kojence a jak naučit dítě spát celou noc. Proto je nejdůležitější dokončení spánkového cyklu. Při střídání REM a NREM fáze spánku lze pozorovat neklidný spánek miminka a přerušovaný spánek. Špatný spánek způsobuje i denní spánek, pro který se zajistí přítmí nebo tma. Celý spánkový cyklus má tyto části:

  •  Bdění, kdy probíhá příprava na spaní a v noci se opakuje.
  •  Non REM fáze-spánek je nejdříve lehký, později hluboký, je možné pozorovat neklidné miminko, délka hlubokého spánku je individuální.
  • REM fáze se projevuje nepravidelností v dýchání a činnosti srdce, nízkým svalovým napětím a pohybem očních bulv, zdají se sny a probíhají různé procesy v paměti.

Základní části spánkového cyklu jsou podobné i u kojenců, jen s několika málo odchylkami.

 

Jak má spát novorozenec

Novorozenci mají mnohem kratší spánkový cyklus, který začíná REM fází. Ta u jejich spánku převažuje a při přechodu z jedné fáze do druhé se miminko často budí.

Jak dlouho spí novorozenec?
Přibližně tři čtvrtiny dne, nemá ještě spánkové návyky a neumí rozlišit den a noc. Spánek se s věkem zkracuje, v měsíci věku jde přibližně o 15 hodin. V noci spí miminko přibližně 8 hodin, samozřejmě s více probuzeními. 
Kojenec ve věku více než měsíc již rozlišuje den a noc, cyklus se ustaluje až kolem tří měsíců děťátka. Spánek 3 měsíčního miminka je přerušován dvou až čtyřhodinovým bděním. Rodiče by měli režim novorozence i staršího kojence tolerovat a přizpůsobit se mu.

Spánek dětí velmi ovlivňuje také prostředí ve kterém spí a usínají. Místnost těsně před uspáváním vždy vyvětrejte a co nejvíce ztlumte osvětlení. Dítěti oblečte 
pyžamko nebo bavlněný kojenecký overal, tak aby se miminko cítilo pohodlně. Pokud spí miminko v dětské postýlce věnujte také velkou pozornost výběru matrace do postýlky

Délka spánku u dětí od 3 do 6 měsíců

Spánek kojence je v tomto období určován genetikou, potřebami a vrozeným temperamentem děťátka. Je zde více metod, jak uspat miminko a dopřát mu hluboký spánek. Délka spánku ve dne i v noci bývá kolem 15 hodinBuzení v noci stále není ničím výjimečným, neobvyklé není i vícekrát za noc.
Děťátko většinou vyžaduje kojení a blízkost matky. S postupujícím věkem spí dítě méně, může mít sny. Problémy s usínáním může narušit 
růst zubů a zrychlený vývoj neboli růstový spurt. Začíná se také projevovat separační úzkost, miminko nechce spát bez maminky.

Jak uspat dítě tohoto věku? Stejně jak uspat novorozence, nošením a těsným kontaktem s matkou. Pomáhá i melodický hlas maminky, například zpěv ukolébavky pro nejmenší. Rozhodně nenechávejte dítě vyplakat a hledejte pro něj jiné metody, jak rychle usnout.

 

Spánek ročního dítěte

Od půl roku věku kojence je ve spánku ještě mnoho REM fází, proto se dítě může stále často budit. Časté buzení je způsobeno i rychlostí vývoje miminka. Separační úzkost se přirozeně stupňuje, není tedy vhodný čas pro pokusy, jak naučit dítě usínat samo. Neklid, strach a úzkost jsou přirozené a rodiče by je neměli zlehčovat. Dítě potřebuje citlivý přístup, těsný fyzický kontakt a klidné prostředí.
Úprava prostředí, kde dítě spí, je jednou z možností, jak zlepšit spánek a jak uklidnit miminko. V této době spí dítě přibližně dvakrát za den a v noci až 12 hodin. Pokud byste chtěli porovnávat spánek dětí, tabulka s přesnými hodnotami není k dispozici, vše je velice individuální a všechny uváděné časy jsou pouze orientační. Do roka se dítě většinou naučí spát pouze po obědě, v noci asi 11 hodin. Spánek může být přerušován kojením.

 

Spánek starších dětí

Od roku potřeba spánku postupně klesá, noční spánek se stále pohybuje kolem 10 hodin s jedním nebo více probuzeními. Příčinou poruch spánku bývá přílišná únava, pak bývá problémem, jak uspat přetažené miminko. Je potřeba vyhnout se stresu a nenarušovat denní režim. Může se vyskytovat chrápání u dětí, bouřlivé sny až noční děsy. Dítě křičí, budí se, má zrychlený dech i tep. Někdy děti mluví ze spánku, mohu být i náměsíčné. Potřeba odpoledního spánku je značně individuální.

 

Když miminko v noci nespí

Všichni rodiče by byli nadšeni situací, kdy miminko spí celou noc. To se však poštěstí málokomu.
Co dělat, když novorozenec nechce spát? Upravte mu polohu co nejblíže k mamince, nepoužívejte polštář. Někdy může děťátku vadit ticho, uklidní ho třeba hodiny, tichá hudba rádia, hučení zvlhčovače vzduchu a podobně. Pozor na únavu, dítě by se mělo ukládat ke spánku, když ještě není přetažené. Důležitý je i pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu.

Naučte miminko rozlišovat denní a noční dobu – přes den by mělo být co nejvíce na světle, povídejte si, hrajte si a mazlete se. Během denního spánku se nesnažte o naprosté ticho, dítě by mělo spát i za obvyklých zvuků. Večer by měly proběhnout obvyklé večerní činnosti, noční spánek by se měl odehrávat ve tmě a tichu. U každého dítěte mohou být tyto potřeby a metody odlišné. Rodiče podle toho, jak své dítě znají, sami vybírají ty správné.

 

Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky