Těhotenská cukrovka

Vytvořeno 20.04.2023
V době kolem poloviny těhotenství se každá maminka těší, že příchod děťátka na svět je již blízko, zařizuje, nakupuje a spřádá plány, jak miminku zajistit co největší komfort. Po návštěvě u gynekologa už budoucí maminka ví, že je vše v pořádku, ale bylo jí sděleno, že ještě musí absolvovat OGTT test. Není potřeba mít obavy, OGTT je bezbolestné vyšetření, jehož cílem je zjistit, zda maminka nemá těhotenskou cukrovku. Co je těhotenská cukrovka? Problém je zvýšená hladina cukru v krvi, která byla zjištěna až v těhotenství. Má ji skoro pětina všech těhotných žen. Riziko glykemie je vyšší se zvyšujícím se věkem ženy, takže může postihnout i ty maminky, které cukrovku při předchozím těhotenství neměly.

Těhotenská cukrovka – koho nejčastěji postihuje

Odborně se těhotenská cukrovka označuje jako diabetes mellitus. Jde o zvýšenou hladinu krevního cukru, která byla zjištěna poprvé až v těhotenství. Naštěstí se jedná pouze o záležitost těhotenství, ve většině případů se tento problém po porodu vyřeší sám.

Dříve nebyla těhotenská cukrovka tak častá, počet postižených se však navyšuje. To nastává z několika důvodů, provádí se více těchto vyšetření a současně se 
zvyšuje věk budoucích maminek, což je jedním z rizikových faktorů zvýšené hodnoty cukru v krvi. Také životní styl, spojený s nedostatkem pohybu, zvýšeným stresem a nezdravou stravou a následnou obezitou patří k příčinám, které hladinu cukru rychle zvyšují.

Proč však měření cukru v krvi dopadá nepříznivě i pro štíhlé ženy, které sportují? Cukrovka v těhotenství je i 
dědičná. Navíc se dříve test na těhotenskou cukrovku neprováděl u všech žen a test na cukrovku v těhotenství se týkal pouze rizikových skupin. Důsledkem byla neléčená cukrovka. Příčiny a způsobené problémy byly zkoumány až po porodu.

 

Těhotenská cukrovka končí po porodu

Ve většině případů se příznaky těhotenské cukrovky objeví na počátku druh poloviny těhotenství a vymizí po porodu, poté, co se odloučí placenta. Určitě by měla vymizet do konce šestinedělí. 
Nedělá se tedy jen OGTT test v těhotenství, ale vyšetření těhotenské cukrovky se provádí i po delší době po porodu. Může jít až o 6 měsíců. Pokud jsou i pak vysoké hodnoty glykemie, jde o jiný typ cukrovky. Vyšetření glykémie by mělo být provedeno již na začátku těhotenství, aby bylo jasné, zda již žena cukrovku nemá. Má-li cukrovka hodnoty vyšší, měla by žena být 
vyšetřena na diabetologii. V období mezi 24. až 28. týdnem se provádí test OGTT. Jedná se o test zátěžový, ale zcela bezbolestný.

 

Proč je zvýšený cukr v těhotenství

Velmi často se ženy obviňují, že cukrovku mají proto, že moc jedly sladké. To je však omyl, i bez konzumace sladkostí v těhotenství by se projevila těhotenská cukrovka.
Příznaky jsou jednoznačné, zvýšená hladina cukru v krvi, ke které by došlo v každém případě. 
Jde o poruchu metabolickou, tedy poruchu látkové výměny. Tkáně v těle mají sníženou citlivost na inzulin. To se označuje jako inzulinová rezistence. Slinivka nedokáže dostatečně reagovat na zvýšení potřeby inzulinu v době těhotenství. Glukóza není dostatečně využita a játra vyrábějí glukózu. Proto se pak zvyšuje hladina glukózy v krvi. Pokud je porušen soubor genů, které ovlivňují vytváření inzulinu ve slinivce a citlivost tkání, je jisté, že žena těhotenskou cukrovku mít bude. Těhotenství metabolismus zatěžuje a vrozená dispozice se projeví. Samozřejmě velkou roli hraje i věk budoucí maminky a životní styl.

 

Jak působí těhotenské hormony

Těhotenství zatěžuje organizmus maminky a vzniká velké množství hormonů i jiných látek v nadledvinách maminky a v placentě. Některé hormony pak snižují citlivost tkání na působení inzulinu. Pokud je maminka zdravá, zareaguje organizmus a zvýší produkci inzulinu.
U ženy, která má dispozici k cukrovce, však slinivka nezareaguje přiměřeně. Hladina cukru v krvi se zvýší, navíc těhotenské hormony, které působí proti inzulinu, zvyšují svou hladinu. Proto se také cukrovka v těhotenství projevuje až později a je 
příčinou problémů v druhé polovině těhotenství. Testem je pak zjištěna těhotenská cukrovka. Hodnoty se mohou měnit, léčba začíná u diety a může dojít i na léčbu inzulinem.

Vrozená dispozice zůstane i po porodu, a 
cukrovka se většinou objeví i v dalším těhotenství. Pokud nemá žena vhodnou životosprávu, může mít diabetes 2. stupně. Nejde tedy jen o jídelníček při těhotenské cukrovce, ale i v dalších životních etapách.

 

Neléčená cukrovka má následky

Pokud se cukrovka neléčí nebo není léčba dostatečná, je ohrožena nejen matka, ale i vývoj plodu. Děťátko roste příliš rychle a má velkou váhu. Cukr totiž funguje jako zdroj energie a inzulin je také růstový hormon. Příliš velké dítě se může zranit při porodu a způsobit poranění také mamince. Proto se často rodí pomocí císařského řezu.

Bohužel 
neléčená cukrovka může být i příčinou nezralosti vnitřních orgánů, takže miminko může mít obtíže s dechem, srdečním rytmem, novorozeneckou žloutenku a další problémy. Navíc po porodu může nastat hypoglykémie, když už organizmus maminky nedodává další cukr. U neléčené cukrovky může dojít i k úmrtí děťátka ještě v děloze. Děti maminek s cukrovkou mívají obtíže i ve vyšším věku, hyperaktivitu, poruchy pozornosti, mohou trpět obezitou a samy pak mít cukrovku.

Maminku ohrožuje například 
preeklampsie, vysoký krevní tlak a infekce. Těhotenská cukrovka a porod také nejsou jednoduchou kombinací, mohou být příčinou poranění při porodu. Pokud je však cukrovka správně léčena, není nutno se obávat.

 

Příznaky těhotenské cukrovky

Cukrovka většinou nemá viditelné fyzické projevy. Pokud však není léčená, objeví se například:

  • naléhavá žízeň
  • zvýšená únava
  • mamince se chce často močit
  • hrozí infekce, kvasinkové záněty a rány se hojí déle

Močení nad rámec normálu způsobuje zvýšené množství cukru. Cukr v moči v těhotenství přitahuje vodu, způsobuje dehydrataci organizmu a žena má pocit neustálé žízně. Cukr se však nedostane do buněk, kde chybí, a maminka trpí únavou. Cukr podporuje životaschopnost mikrobů, které jsou pak příčinou především kvasinkových infekcí. Při vyšetření se běžně objeví cukr v moči, tento údaj však nutně neznamená cukrovku, je jen podnětem k dalšímu šetření. Provádí se zátěžový OGTT test, který cukrovku potvrdí nebo vyloučí.


OGTT test - test na těhotenskou cukrovku

Glukózový toleranční test je orální. Dělá se bud na začátku těhotenství u těch žen, které neměly jasný výsledek glykémie nalačno, pak u všech žen mezi 24. a 28. týdnem těhotenství, pokud neměly zjištěnou cukrovku již na počátku těhotenství. Tento test cukrovku pouze zjišťuje. Žena by pak měla docházet na diabetologii.

Na test je nutné se připravit
OGTT testem se zjišťuje těhotenská cukrovka. Jídelníček před testem je důležitý, neměl by být měněn, takže maminka se nají jako obvykle, pouze omezí fyzickou námahu.

Co jíst před testem na těhotenskou cukrovku?

  • Není to důležité, jen by se nemělo úmyslně omezovat množství sacharidů.
  • Před testem je potřeba alespoň 8 hodin bez jídla, pouze se pije čistá voda.
  • Začíná se odběrem krve nalačno, vzorek se vyhodnotí, a pokud je hodnota v mezích normy, vypije žena glukózový roztok.
  • Za hodinu po vypití roztoku následuje další odběr a za další hodinu pak třetí.
  • Po celou dobu musí být maminka v klidu, nejíst a nekouřit.
  • Po skončení testu se žena nají a napije, poté odchází.

Jsou-li hodnoty zvýšené, je pacientka léčena v diabetologické poradně. Test je důležitý pro další průběh těhotenství a zdraví matky a je zcela bezpečný. Nemá se provádět pouze tam, kde byla zjištěna cukrovka již před těhotenstvím, při epilepsii nebo metabolických poruchách.

 

Jak se léčí těhotenská cukrovka

U většiny případů těhotenské cukrovky stačí pouze dieta a dostatečný pohyb. Pokud však glykémie zůstává ve vyšších hodnotách, přistupuje se k medikamentózní léčbě nebo podávání inzulinu. Dodržování správné životosprávy by mělo pokračovat i po porodu, snižuje se tak možnost onemocnění cukrovkou 2. typu v budoucnosti. 

Důležitá je léčba v diabetologické poradně, kde pacientka dostane všechny potřebné informace a chodí na pravidelné kontroly. Doporučená dietní omezení se mohou různit. Měl by být především upraven příjem sacharidů, při přípravě potravy by se měly používat pouze doporučené způsoby a každá porce jídla by měla obsahovat bílkoviny, zeleninu a vhodnou přílohu. Pozor na přílišnou konzumaci ovoce, některé druhy obsahují mnoho jednoduchých cukrů. Přednost by mělo dostat kváskové a celozrnné pečivo. Důležitá je i přiměřená fyzická aktivita. Pokud dieta nepomáhá, 
podává se inzulin. Ten je látkou, která je pro tělo zcela přirozená, není tedy potřeba se ho obávat. Navíc těhotenská cukrovka porodem skončí. Po půlroce je vhodné provést kontrolu, která vyloučí možnost jiného typu cukrovky. Při kontrolách se zjišťuje, jaké hodnoty má glykovaný hemoglobin. Ten kontroluje dodržování doporučeného režimu. Mezi kontrolami provádí pacientka měření pomocí glukometru.

 

Porod a doba po porodu

Pokud je těhotenská cukrovka správně léčena, probíhá porod v termínu a přirozeně. V jiných případech je potřeba hlídat tzv. přenášení a vyvolat porod včas. V individuálních případech se přistupuje k císařskému řezu. Hladina cukru v krvi se musí hlídat i během porodu.
Maminky, které měly těhotenskou cukrovku, by měly být sledovány i dále, praktickým lékařem nebo diabetologem. Je potřeba i nadále dodržovat nastavený režim a mít dostatek pohybu. U maminek, které těhotenskou cukrovku neprodělaly, se další testy neprovádí.

Těhotenská cukrovka
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky