Těhotenství týden po týdnu

Vytvořeno 21.04.2023
Zvažujete možnost otěhotnění nebo jste již těhotná, a chcete vědět, co se bude dít s vaším tělem a jak se bude miminko vyvíjet v jednotlivých týdnech těhotenství? Jak poznat těhotenství, jak se vlastně jednotlivé týdny těhotenství počítají a jaký je výpočet týdne těhotenství? Protože většinou neznáme přesně termín otěhotnění, začíná se s počítáním od počátku posledních měsíčků. Počátek menstruace je tedy začátkem prvního týdne těhotenství. Jestliže těhotenství plánujete, zaměřte se v této době na zdravý životní styl a udržení tělesné kondice. Psychická pohoda, dostatečně pestrá strava a dostatečný spánek by pro budoucí maminku měly být samozřejmostí. Těhotenství se dá počítat na trimestry, první trimestr od 1. do 13. týdne, druhý od 14. týdne do 27. týdne, třetí od 28. týdne do 40 týdne. Někteří lékaři používají označení po týdnenech a dnech. Např. 6+2 znamená ukončený šestý týden těhotesntví + 2 dny, tedy probíhající sedmý týden těhotesntví. Jak probíhá těhotenství týden po týdnu? Podívejme se na něj z pohledu budoucí maminky a zaměřme se také na vývoj děťátka.

První měsíc těhotenství

1 týden těhotenství

První týden těhotenství vlastně ještě opravdovým těhotenstvím není. Probíhá menstruace a vajíčko ve vaječníku postupně dozrává. Pokud by dozrávalo více vajíček a ta byla oplodněna, mohlo by jít o vícečetné těhotenství.,

2 týden těhotenství

Měsíčky skončily, vajíčko ve vaječníku dozrává a děloha se připravuje na jeho přijetí. Jeden z velkých folikulů s vajíčkem praskne a vajíčko míří k vejcovodu. K tomuto období se váží různé rady vztahující se k možnosti ovlivnit pohlaví miminka, nemají však žádný vědecký základ.

3 týden těhotenství

Přibližně po dvou týdnech od začátku poslední menstruace se z vaječníku uvolní zralé vajíčko, dochází k ovulaci. Vajíčko se dostane do vejcovodu, a pokud k němu dojde spermie, může být oplodněno. Pohlavní styk v této době přináší největší možnost oplodnění. Přesnou dobu ovulace lze stanovit v laboratoři, žena si sama může vést kalendář a měřit bazální teplotu, znakem ovulace jsou i bolest v podbřišku v těhotenství a hlenovitý výtok. Pokud dojde ke spojení vajíčka a spermie a tím ke vzniku zygoty, je již dáno pohlaví miminka. Zygota se přesunuje do děložní dutiny a dělí se. Buňky jsou vnitřní i vnější a vzniknou i mezibuněčná spojení. Výsledkem je časný zárodek.

4 týden těhotenství

V tomto období ještě není zcela jasné, zda k oplodnění došlo, žena očekává menstruaci. Ta se nedostaví, ale jsou znatelné některé projevy těhotenství, podobné příznakům před příchodem menstruace. Může jít o změny nálad, bolesti prsou, pocity plného žaludku, potivost a další. V těle ženy došlo ke zvýšení děložní sliznice, která je připravena na péči o oplozené vajíčko. Pokud se zde oplozené vajíčko usadí, nepřijde menstruace nebo je krvácení jen slabé. To je jedním z možných příznaků časného těhotenství.
Vajíčko se zahnízdí a z buněk se začnou vyvíjet plíce, trávicí soustava, nervová soustava, smysly a kůže. Zárodek se odděluje od zevního obalu, zůstává spojen jen částí tkáně, která je základem pupeční šňůry. Vytváří se i základ placenty. Zárodek je maličký, měří 0,1 až 0,2 mm.

Druhý měsíc těhotenství

5 týden těhotenství

Menstruace opravdu nenastala, těhotenský test potvrdil těhotenství. V tomto období je žena velmi citlivá, probíhají hormonální změny, napětí v prsou, v podbřišku a také typická bolest hlavy v těhotenství.

Nejčastěji se objevuje:

  • únava
  • nevolnost
  • pocity na zvracení

Pokud vyšel pozitivní těhotenský test, je nutná návštěva lékaře. Při krevních testech se ověřuje hladina těhotenského hormonu, potvrzením je i vyšetření moči. Je možné provést vyšetření ultrazvukem, zárodek lze již poznat.

Miminku se vyvíjejí základy všech orgánů i kostry, vzniká nervová soustava. Zakládá se krevní oběh. Plod vypadá jako malý pulec, měří 1-2 mm.

6 týden těhotenství

Většina žen v tomto období již ví o těhotenství. Protože se tvoří všechny orgány dítěte, je nutná správná životospráva.
Část žen trpí nevolnostmi, zvracením, časté je i pálení žáhy v těhotenství. Tyto první týdny a měsíce těhotenství může proběhnout i potrat, když vajíčko není v pořádku. Mnohdy žena ani neví, že byla těhotná. Pokud zbydou v děloze placenta a další pozůstatky plodu, je nutné je odstranit. Tato situace se označuje jako zamlklé těhotenství.

Pokud vše probíhá normálně, počítá se v této době 
termín porodu podle vzorce první den menstruace, k němu 12 měsíců, odečtou se tři měsíce těhotenství a přičte sedm dní. Ideální metodou je vyšetření ultrazvukem, méně spolehlivé jsou první pohyby miminka.

Miminko se vyvíjí velice rychle, zakládá vnitřní orgány a mění vzhled. Objevují se základy očí, uší a horních končetin. Velikost je přibližně 6 mm. Do 6. týdne může také proběhnut tzv. biochemické těhotenství, kdy má žena pozitivní těhotenský test, ale dostane normálně menstruaci a plod přirozeně potratí.


7 týden těhotenství 

Maminka v těhotenství 7 týden pociťuje změny na váze a změny těla. Hmotnost kolísá, změny jsou viditelné i na prsou. Ty je dobré připravovat promazáváním krémem nebo olejem. Mohou se stupňovat nevolnosti, které přetrvávají i další týdny těhotenství. Některé ženy nevolnostmi netrpí, ani nemají těhotenské chutě. To závisí na průběhu hormonálních změn v organizmu.

Plod se již volně pohybuje v plodové vodě. Roste nejvíce hlavarychle se vyvíjí mozek. Má již základ obličeje. Rostou i horní a dolní končetiny. Výživa proudí z těla matky pupečním provazcem. Na ultrazvuku už lze vidět a slyšet srdce.

8 týden těhotenství

V tomto týdnu na mamince ještě není těhotenství vidět. Hmotnost se zvyšuje jen o malou hodnotu, někdy vůbec, zvláště pokud maminka trpí nevolnostmi. Zvětšuje se a měkne děloha. Problémy způsobuje zvláště silné zvracení, na které mohou být předepsány léky. Vhodné jsou také bylinky, pomáhá například zázvor v těhotenství, čaje nebo lízátka. Pokud již neproběhlo, je nejvyšší čas na vyšetření na gynekologii. Kontroluje se hmotnost, krevní tlak a moč. Je sestavena rodinná anamnéza a proběhne gynekologické vyšetření včetně vyšetření čípku dělohy, prsů a také rozbor krve.

Na ultrazvuku je dobře vidět plod a slyšet jsou jeho srdeční ozvy. Miminku se vyvíjí obličej, oči, dále rostou končetiny, plod má přibližně 2 centimetry.

Třetí měsíc těhotenství

9 týden těhotenství

Těhotná žena na sobě pozoruje změny, především na prsou, Ta jsou citlivá, plnější, jsou viditelné žilky, tmavé prsní dvorce a bradavky. Je vhodné pořídit podprsenku pro těhotné a prsy ošetřovat. Mohou se vyskytovat změny nálad a přecitlivělost. Těhotenský hormon se v této době dostává na svůj vrchol.

Miminko má velkou oblast hlavy, dokončuje se vývoj obličeje, obličej se již rýsuje. Roste tenké střevo, vyvíjejí se játra, výrazně se mění končetiny. Plod již váží přibližně 4 g a měří kolem 25 mm.

10 týden těhotenství

S pokračujícím těhotenstvím by žena měla upravit svůj režim, především dostatečně spát. Děloha se stále zvětšuje, ale váha ještě příliš neroste, jedná se cca o 2 kg. Z prsou někdy bývá možné vymáčknout kolostrum. Důležitý je také rozmanitý jídelníček se všemi důležitými látkami, je možno užívat vitamínové doplňky, zvláště kyselinu listovou. Vyhnout by se budoucí maminka měla jídlům, která bývají příčinou střevních infekcí.

Miminko má již obličej se zřetelnou lidskou podobou. Ručičky a nožičky se dále vyvíjejí, rostou i prsty. Mizí ocasní konec, tvoří se vyústění trávicí trubice a močových a pohlavních cest.

11 týden těhotenství

Maminku v tomto období zlobí nejen nevolnosti, ale i častá nutnost močit. To způsobuje větší množství vody v těle a také zvětšená děloha, která na močový měchýř tlačí. Močové cesty jsou hodně prokrvené, hrozí zde vysoké riziko infekce. Při jakémkoli náznaku infekce je nutné vyšetření moči a léčení, jinak by mohl být ohrožen i plod. Riziko infekce se snižuje dodržováním pitného režimu. Vhodná je voda, bylinkové čaje či šťávy, vše nesycené.

Miminko roste do délky, dokončuje se vývoj části vnitřních orgánů. Hlava je v poměru ke zbytku těla stále velká, formuje se lebka, vyvíjejí se oči. Dále se vyvíjejí kosti. Některé orgány jsou již funkční. Výrazná je páteř a žebra. Plod měří kolem 4 cm (od temena k zadečku), váží přibližně 8g.

12 týden těhotenství

V tomto týdnu by budoucí maminka měla dostat těhotenskou průkazku. Je již možný první screening genetických poškození plodu. To se provádí ultrazvukem a rozborem krve. Výsledkem je stupeň rizika genetických vad a Downova syndromu. Provádí ho specializovaný lékař, který v případě nějakých zjištění navrhne další postup. U větších rizik se provádí i odběr plodové vody. Maminka se musí začít starat o své tělo a dodržovat správný způsob stání a sezení. Předejde tak bolestem páteře.

Miminko zatím roste, ještě se u něj nedá zcela spolehlivě určit pohlaví. Váží cca 12g, měří kolem 6cm.

13 týden těhotenství

Končí první trimestr. Maminka začne rychleji přibývat na váze. Může docházet k otékání dásní a krvácení z dásní, což přestane po porodu. Je nutné dbát na rozmanité stravování s dostatkem vitamínů. Nastává doba, kdy je vhodné začít s těhotenským cvičením, posilovat svalstvo, relaxovat. Vhodným sportem je plavání. Důležité je navštívit také zubaře, přichází doba, kdy chrup potřebuje zvýšenou péči.

Miminku stále roste tělo, hlava pomalu vyrovnává proporce se zbytkem těla. Objevují se základy prvních zoubků, vyvíjí se ušní boltce. Ztrácí se pupeční kýla, zvětšuje se bříško, ledviny pracují a moč vylučují do plodové vody. Miminko měří přibližně 7 cm, váží 14-20g.

 

Čtvrtý měsíc těhotenství

14 týden těhotenství

Tímto týdnem začíná druhý těhotenský trimestr. Maminka se postupně zbavuje počátečních obtíží, ustaluje se hladina těhotenských hormonů. V tomto období se maminky cítí nejlépe. Váha ještě příliš nestoupá, přesto je vhodné pořídit volnější oblečení.

Miminku rychle rostou ruce, končetiny jsou obecně hubené. Pohlaví se vyvíjí, ještě ho však nelze spolehlivě určit. Na povrchu těla miminka se tvoří jemné ochlupení. Děťátko se lehce hýbe, ale maminka tyto pohyby ještě necítí. Pohyby jsou vidět na ultrazvuku. Plod polyká plodovou vodu a ledvinami ji zase vylučuje. Váží již od 25 do 30g, měří mezi 8 a 9cm.

15 týden těhotenství

Mamince se začíná výrazněji měnit postava, začíná nabírat na váze. Bříško je větší, protože v děloze přibývá plodová voda. Nevolnosti již většinou ustávají.

Děťátku se prodlužuje tělíčko, hlavička je přibližně třetinou celkové délky. Vyvíjí se mozek, začínají být vidět vlásky a na okrajích víček řasy. Ouška mají již stálý tvar. Pokožka tělíčka se začíná zabarvovat. Děťátko váží cca 50g, měří kolem 10cm.

16 týden těhotenství

Ženě se stále zvětšuje děloha, je možné nahmatat její vrchol. Je možné absolvovat další testy doporučené lékařem. Většinou vycházejí z odběru krve.

Vyšetření, které budoucí maminka může absolvovat:

  • Genetické vyšetření  - amniocentézu - provádějí odborná pracoviště a nejsou hrazena pojišťovnou.
  • Další vyšetření mohou být biochemická a ultrazvuková. 


Miminko má tělo kompletně porostlé kůží. Lze již stanovit pohlaví plodu. Miminko se již zřetelně pohybuje. Maminka je cítí slabě, ale na ultrazvuku jsou zřetelné. Měří kolem 10 cm a váží do 80g.

Pátý měsíc těhotenství

17 týden těhotenství

S druhým trimestrem přicházejí obtíže s trávením, zácpa, na kůži se objevuje zřetelná pigmentace a skvrny. Ty většinou po porodu mizí. Důležitý je pravidelný pohyb, dostatek vlákniny ve stravě a patřičná dávka tekutin.

Děťátko stále rychle roste a vyrovnává proporce, hezky se pohybuje, na ultrazvuku může být vidět cumlání palce nebo prstu u nohy. Srdeční akce je velmi rychlá. Děťátko měří až 12cm a váží ke 100g.

18 týden těhotenství

Maminky, které již prožívají další těhotenství, mohou cítit první pohyby děťátka. Přibírání na váze je rychlejší, přibližně půl kilogramu za týden. Je nejvyšší čas cvičit cviky na páteř a také dodržovat správné držení těla. Pozor na pohodlnou obuv, je vhodné vzdát se vysokých podpatků, ale ani obuv bez podpatku není pravou volbou, mohlo by dojít k propadu klenby.
Váha se mění individuálně, je tvořena nejen tělem miminka, ale také placentou, plodovou vodou a dalším. Stále je nutno udržovat přiměřený pohyb a pestrou stravu.

Pro děťátko je typický rychlý růst a silná aktivita, viditelná na ultrazvuku. Vyvíjí se mozek, pevné kosti a klouby a miminko vnímá a začíná slyšet. Je možné mu zpívat nebo vyprávět. Plod váží kolem 150g a měří až 14cm.

19 týden těhotenství

Mamince se již kulatí bříško, děloha postupuje vzhůru. Na váze přibývají až 3 kg. Může se více ukládat tuk v oblasti boků, stehen a na hýždích. Důležitý je dostatek klidu a relaxace, pravidelný spánek. Režim již poznává i miminko.+
Vhodné pohybové aktivity je potřeba konzultovat s lékařem, zvláště tam, kde se projevily nějaké potíže. Doporučené jsou plavání, chůze, jóga a samozřejmě těhotenské cvičení. Tělo se musí připravit na zátěž porodu.

Miminko stále vyrovnává proporce těla, má založené mléčné zuby a začínají se vyvíjet základy trvalých zubů. Ovládá již obličejové svaly, pohybuje rty. Kůže má všechny základní vrstvy a pigment. Váží kolem 200g a měří do 15cm.

20 týden těhotenství

V tomto období by měl proběhnout druhý screening ultrazvukem. Zjišťují se vývojové vady, růst miminka, množství plodové vody a poloha placenty. Pokud je to potřeba, proběhne i vyšetření srdce. Maminka může po ultrazvuku dostat obrázek miminka. Maminka cítí první pohyby děťátka, které přecházejí až v kopání. Pokud nejsou žádné komplikace, nejsou omezeny ani sexuální aktivity.

Miminku dorůstají končetiny, na povrchu těla je mírné ochlupení, na chodidlech a dlaních jsou zřetelné kožní rýhy. Děťátko může cumlat paleček, ručičky se dotýkají okolí a miminko kope. Tyto pohyby již maminka zřetelně vnímá. Plod měří až 16 cm, váží cca 250g.

21 týden těhotenství

Při přibývání na těhotenském bříšku vystupuje zřetelněji pupík. Tělo zadržuje vodu, mohou otékat prsty na končetinách. Návštěvy poradny by měly být alespoň jednou měsíčně. Mohou se objevit hemeroidy. Maminku může trápit také zácpa.

Miminku bije zřetelně srdce, je ho slyšet i přes stetoskop. Miminko je aktivní a rozlišuje spánek a bdění. Stále roste a postupně začínají fungovat orgány, vyvíjí se mozek a vytvářejí se nervová spojení. Pohlaví je již zcela jasné. Plod měří kolem 18cm, váha se pohybuje kolem 300g.

22 týden těhotenství

Maminka stále přibírá kolem půl kilogramu za týden. Je již zřetelně vidět zvětšené bříško. Některé maminky trápí křeče nebo tuhnutí břicha. Je možné, že se jedná o nedostatek hořčíku, ten je možno po konzultaci s lékařem dodat v doplňcích stravy. Poloha při odpočinku se doporučuje na levém boku. Objevují se i poslíčci nebo nepravé kontrakce, je dobré doplnit tekutiny, ulehnout na levý bok a správně dýchat, vhodná je i teplá koupel, hořčík, důkladné vymočení.

Miminko už vnímá zvuky z okolí, mozek se stále vyvíjí, vyvinut je například hmat. Obličej již připomíná novorozence. Na končetinách jsou vytvořené nehty. Váha plodu je kolem 350g, měří 19 cm.

 

Šestý měsíc těhotenství

23 týden těhotenství

Toto období je charakteristické rychlým nárůstem váhy a zcela viditelným těhotenstvím. Mohou začít poslíčci. Nohy někdy trápí křečové žíly, je nutné dopřávat jim úlevu pravidelnou chůzí a cvičením, při odpočinku pak podložením a zvýšenou polohou. Pohodlná obuv by měla být samozřejmostí.

Miminko stále vyspívá a přibírá, má již pod kůží tukovou vrstvu a kůže se zbarvuje. Fungují ledviny, miminko někdy škytá po spolykání plodové vody. Ve střevech se připravuje smolka, první stolice. Plod váží přibližně 450g, měří kolem 20cm.

24 týden těhotenství

Maminka již pociťuje následky zvýšené váhy, může mít bolesti kříže, podbřišku, třísel a problémy mohou působit i vnitřní plošky stehen. Chůze je širší, bedra se více prohýbají. Je tedy nutno stále hlídat správné držení těla. Zvětšují se prsa, je nutné pravidelně obměňovat podprsenky. Nastává čas k vyhledání dětského lékaře a registraci budoucího pacienta.

Miminko již vypadá skoro jako novorozenec. Od tohoto týdne je plod životaschopný. Mozek se dotváří, děťátko rychle nabývá na váze. Měří asi 21cm, váží okolo 530g.

25 týden těhotenství

Maminka již přibrala v průměru 5kg. V tomto období je čas na toleranční zátěžový glukózový test, při kterém se zjišťuje možná porucha metabolizmu glukózy. Tato těhotenská cukrovka většinou po porodu zmizí. Léčí se dietou nebo podáním inzulinu. Maminka by měla omezit cestování, které sebou nese možné ohrožení jak jí samé, tak plodu.

Miminko stále vyrovnává proporce těla a dále roste. Zvětšuje se obličej, oči už jsou skoro kompletní. Dovyvíjejí se plíce, ale dítě ještě nebude schopno dýchat samo. Pokračuje vývoj dalších orgánů. Plod měří 22cm a váží přibližně 700g.

26 týden těhotenství

Plod rychle roste a stejně rychle se zvětšuje děloha. Orgány uložené v břiše utlačuje zvětšená děloha, bříško je velmi zřetelně vyklenuté. Maminku může potrápit pálení žáhy. Zrychluje se dýchání a objem dechu, přestože se zmenšuje kapacita plic. Proto se ženy mohou zadýchávat a mohou mít pocit nedostatku vzduchu.

Miminko má citlivý sluch, může slyšet i jiné lidi v okolí. Tvoří se další nervová spojení a dominantní hemisféra rozhodne o tom, zda dítě bude pravák nebo levák. Očka jsou již kompletní a otevírají se. Dokončuje se i vývoj pohlaví. Plod váží přibližně 850g a měří cca 23cm.

 

Sedmý měsíc těhotenství

27 týden těhotenství

Tímto týdnem je ukončen druhý trimestr těhotenství. Váha se může navýšit o 6 až 7kg. Maminka se snadno unaví a má pocity nešikovnosti. Je vhodné začít navštěvovat kurzy cvičení určené těhotným. Je také nutné obměnit šatník. Mamince se zrychluje krevní oběh a navyšuje objem krve. Může se objevit anemie a v krvi stoupá také hladina cholesterolu.

Děťátko stále rychle roste a přibývá. Pomalu se stabilizuje jeho poloha v děloze. Jsou již patrné nehty, přibývá kožní maz. Dýchá a vydechuje plodovou vodu, čímž si nacvičuje dýchání. Samo by však ještě dýchat nemohlo. Váží kolem jednoho kilogramu a měří přibližně 24cm.

28 týden těhotenství

Tímto týdnem začíná poslední trimestr. Maminka může mít potíže s pohybem, protože bříško se stále znatelně zvětšuje. Pohyby miminka jsou znatelné i přes stěnu břicha, mohou se rýsovat také jednotlivé části těla. Pokud je vše v pořádku, návštěvy poradny pokračují jednou za měsíc. Maminka by si měla vybrat porodnici a rozhodnout se, zda chce, aby byl tatínek přítomen u porodu.

Miminko již může mrkat, kůže získává narůžovělou barvu. Poloha se ustaluje, i když část miminek má v děloze ještě zadeček směrem dolů. Kostra roste a sílí. Plod má již přes 1kg a měří okolo 25cm.


29 týden těhotenství

V tomto období přibyde maminka na váze cca 8kg. Často se zadýchává, mohou ji zlobit poslíčci. Prsa někdy vylučují kolostrum. Děloha utlačuje močový měchýř, je nutné močit častěji. Tělo se připravuje na blízký porod. Maminky většinou dokončují nákupy výbavičky a připraví si tašku do porodnice. Vybírá se i další výbava, jako kočárekpostýlkaautosedačka a vše, co bude miminko potřebovat.

Miminko samo nejen roste, ale i tloustne a vytváří mozkové závity. Skoro kompletní jsou již smysly, miminko může mít často škytavku ze spolykané plodové vody. Váží už 1200g, měří přibližně 26cm.

30 týden těhotenství

Maminka má stále větší problémy při pohybu, mohou ji trápit bolesti v tříslech nebo v podbřišku. Najatá je kůže na břiše, proto potřebuje pravidelně promazávat. Proběhnout by mělo třetí vyšetření ultrazvukem, které ověří správný růst a vývoj plodu, umístění placenty a polohu miminka. Maminka v této době přibere celkově asi 10kg. Zvýšená je i činnost žláz, proto je nutná důsledná hygiena.

Narůstá aktivita miminka, to si procvičuje nejrůznější pohyby, které již provádí se značnou silou. Pokud by došlo na 
předčasný porod, má děťátko již velmi dobré šance. Měří přibližně 27cm a váží asi 1400g.

 

Osmý měsíc těhotenství

31 týden těhotenství

Maminku trápí záda a pánev, přidat se mohou bolesti na hrudi. Děťátko kope a protahuje se, poslíčci mohou být silnější, ale nejsou pravidelní.

Miminko rychle roste a nabírá váhu. Přibírá přibližně čtvrt kila za týden. Kůže je skoro vyhlazená, miminko buclatí a obvykle je již hlavičkou dolů. Klesá množství plodové vody, ta se neustále mění. Plod váží přes 1,5kg a měří kolem 28cm.

32 týden těhotenství

V této době již přibere maminka kolem 11kg. Nárůst váhy zpomaluje, maminka by se měla rozhodnout, kdy nastoupí na mateřskou dovolenou. Žena by měla odpočívat, protože s blížícím se porodem se již necítí tak dobře. Je čas k dokončení výbavičky pro miminko a úpravám dětského pokojíku a dalším činnostem, na které již později nemusí najít čas.

Miminko roste, má stále více podkožního tuku, vyvíjí se kostra, tělo je již růžové a zakulacené. Měří cca 29cm a váží přibližně 1800g.

33 týden těhotenství

Od tohoto týdne by maminka měla navštěvovat poradnu každých 14 dní. Proběhne kontrola hmotnosti, vyšetření moči, změření tlaku a kontrola nohou, dále vyšetření vagíny a připravenosti porodních cest. V jídelníčku by se měl navýšit vápník, aby dítě mělo stavební materiál pro kostru.

Miminko má většinou stálou polohu, ale může se i otočit, pokud je nožičkami napřed. V této době váží kolem 2kg a měří přibližně 30cm.

34 týden těhotenství

Maminka za celé těhotenství přibrala již více než 11kg. Necítí se v úplné pohodě, musí často močit, špatně spí, je hodně unavená a tvrdne jí břicho. Břicho je ve své nejvyšší poloze, později poklesne. Pohyby miminka jsou velice silné.

Dochází k rychlému vývoji kostry, na lebce se tvoří kryté mezery, které umožňují další růst mozku v budoucnu. Děťátko měří cca 32cm, váží kolem 2200g.

35 týden těhotenství

Děloha maminky se nachází v nejvyšší poloze za celé těhotenství. To může být příčinou obtíží s dýcháním a také pálení žáhy.

Miminko stále roste a jeho orgány dozrávají. Jeho tělíčko zaujímá stabilní polohu, místa v děloze je stále méně. I nadále se tvoří zásoby tuku. Tělíčko až k zadečku je dlouhé přibližně 33cm, váha kolem 2,5kg.

 

Devátý měsíc těhotenství

36 týden těhotenství

Maminka má v této době časté a poměrně silné stahy, tělo se tak připravuje na porod. Hlavička miminka sestupuje o něco níž. U lékaře se provede stěr z pochvy kvůli možné přítomnosti infekce, kterou by bylo nutno řešit během porodu.

Miminko stále přibývá a roste, zbavuje se jemného ochlupení a zvětšuje se podíl tukové tkáně. Sílí vlasy, obočí a řasy. Miminko má cca 34cm a váží kolem 2700g.

37 týden těhotenství

Vyšetření v poradně by mělo probíhat každý týden. Mohou být provedeny další testy, kterými se zjišťuje stav plodu. Maminka v této době zvýší celkovou váhu asi o 12kg. Děloha začíná klesat, miminko sestupuje hlavičkou do pánve. Neobvyklé nejsou ani dýchací obtíže.

Miminko by mělo přibrat ještě kolem půl kilogramu. Pokožka děťátka se pokrývá mazem, který usnadní prostoupení porodními cestami. V tomto týdnu měří plod přibližně 35cm a má váhu necelé 3kg.


38 týden těhotenství

V tento týden již může dojít k porodu, záleží na tom, kdy bylo dítě fakticky počato. Je možno stále chodit na procházky, ale je dobré mít společnost a spojení na partnera. Na ambulanci porodnice se sepisuje anamnéza, provedou se potřebná vyšetření a na kontroly se chodí po týdnu.

Miminko je zcela schopné života a plně zralé. Má všechny znaky donošeného plodu. Probíhá ještě vyzrávání buněk nervové soustavy. Miminko měří cca 35cm a jeho váha se pohybuje kolem 3100g.

39 týden těhotenství

Typická pro maminky v této době je podrážděnost, nervozita a touha, aby již porod proběhl. K porodu již může dojít a čekání bývá někdy nesnesitelné. Porod se ohlašuje pravidelnými kontrakcemi, které se zkracují, a také odtokem plodové vody. Pokud by děťátko nebylo aktivní, maminka silně krvácela nebo měla velmi silné bolesti břicha či hlavy a neostrý zrak, měla by se okamžitě vydat do porodnice.

Miminko je již donošené a schopné samostatného života. Váží většinou přes 3 kilogramy, měří přes 36 cm.

40 týden těhotenství

V posledním týdnu těhotenství se maminka cítí unavená, špatně spí, je nervózní v očekávání blízkého porodu. Pokud odejde hlenová zátka, je to jeden z příznaků přicházejícího porodu a otevírání děložního hrdla.

Samo miminko vypadá již úplně stejně jako novorozenec.

Těhotenství
týden po týdnu
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky