Zelená stolice u kojence nemusí znamenat hlad

Vytvořeno 12.05.2023
Když se objeví zelená stolice u miminka, začne se maminka znepokojovat a hledá příčiny. Jedná se však o poměrně častý jev, kterého se maminky většinou nemusejí obávat. Poměrně zažitý je výrok, že zelenou stolici miminka způsobuje to, že má hlad. Nenechte se ovlivnit dobře míněnými radami maminek a kamarádek, příčin je více a mohou být zcela jiné. Proč tedy má miminko zelenou stolici? Jaké jsou nejčastější příčiny tohoto jevu?

Barva dětské stoličky se po narození mění

V prvních dnech svého života má kojenec stolici tmavé barvy, může být až černá – odtud název smolka. Tato tmavá stolice je tvořena mixem minerálů, drtě z buněk a barviv žlučového původu. Díky smolce získáte jistotu, že vašemu děťátku správně funguje trávicí a vylučovací soustava.
Černá stolice se s 
kojením mění jak v konzistenci, tak v barvě – žlutá stolice bývá řidší, protože obsahuje více vody. Stolice novorozence může připomínat míchaná vejce a páchne pouze lehce a trochu nakysle. Kdyby děťátko doopravdy trpělo hlady, bylo by stolice málo a měla by nahnědlou barvu. Objevil by se také hlen ve stolici miminka. Pokud by maminka stále pochybovala, zde je vše v pořádku, bylo by vhodné navštívit dětského lékaře, který děťátko vyšetří a mamince vše objasní.

Nejčastější příčiny zelené stolice u dětí

Proč se tedy kojencům mění barva stolice na zelenou? Příčin může být víc. Pokud se k zelené stolici nepřidají další obtíže, není potřeba tuto skutečnost nějak řešit. Děťátko by mělo dobře jíst a pít a netrpět bolestivou nadměrnou plynatostí. Pokud se však objeví hlen ve stolici kojence, zelený průjem, krev ve stolici u dětí nebo silnější zápach, je lépe svěřit kontrolu miminka lékaři. Mohlo by jít o mírnou střevní infekci, při které se podávají probiotika. Někdy je zelená stolice u dětí označována také jako hladová stolice, což však nemá žádné opodstatnění.

Zelená stolice novorozence se může vyskytnout z těchto příčin:

  • Děťátko má novorozeneckou žloutenku
  • Miminko při kojení pije tzv. přední mléko, které obsahuje více cukru. Ten způsobí kvašení ve střevech a následně se objeví zelená stolice. Kojenec by se měl kojit tak, aby pil také tzv. zadní výživnější mléko, ne jen zaháněl žízeň.
  • Maminka jedla pokrm s vysokým obsahem železa nebo pila velké množství mléka nebo snědla větší množství mléčných výrobků.

  • Miminko přešlo na umělou výživu, která obsahuje více železa. Stolice u kojence na umělé výživě se mění – světlehnědá stolice přechází do zelené bravy, může se vyskytnout až tmavě zelená stolice.

  • Nechali jste stolici v jednorázové plence a ona na vzduchu po nějaké době zezelenala. Taková zelená stolice u kojenců nemá se zdravím dítěte nic společného.

Pokud by však stolice u novorozence vykazovala další nepříznivé znaky a objeví se i zelený průjem u dětí, bude potřeba odebrat stěry a provést vyšetření v laboratoři. Je nutné zjistit, zda problematická stolice u miminka není způsobena alergiemi nebo bakteriálním onemocněním.

Jak je to s hladovou stolicí

Mnoho let je zelená stolice neprávem označována jako stolice hladová. To je ovšem omyl, má-li děťátko hlad, bude stolice kojence vybarvena do hněda a bude se objevovat pouze v malém množství. Příčinou nazelenalé stolice u kojence není nedostatečná výživnost mateřského mléka. Maminky, které trpí pocitem, že mají menší množství mléka, mohu kojit častěji a rozběhnout laktaci naplno. Stále platí, že pro miminko je tou nejlepší výživou mateřské mléko, proto použijte umělou výživu opravdu až v nezbytném případě.

S vývojem děťátka bude stoliček ubývat

Nejmenší děti mívají i více stoliček za den. Postupně se toto množství snižuje podle stupně vývoje trávicího ústrojí. Dítě nemusí mít za den žádnou stolici a i v tomto případě nejde o zácpu. Pokud je děťátko kojené, tráví mateřské mléko, po kterém je minimum zbytků. Vidíte-li však, že kojence trápí bříško, můžete mu zkusit ulevit podáním čaje z fenyklu nebo heřmánku. Pokud problémy přetrvávají, miminko odmítá potravu a pláče, je čas na návštěvu lékaře. Stejně se zachovejte, když se objeví páchnoucí řídká stolice u kojence a je spojena s bolestmi bříška, nebo když vidíte krev ve stolici kojence. Ani hlenovitá stolice není v pořádku. Zelená stolice s hlenem u kojence je také důvodem pro vyšetření lékařem. Kvůli samotné zelené stolici se však znepokojovat nemusíte.


zelena stolice
Kojenecké-oblečení.eu
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky